LUKE HUMPHRIES STOPT 16-JARIG FENOMEEN LUKE LITTLER EN PAKT WERELDTITEL OP WK DARTS

Luke Humphries heeft zich gekroond tot de nieuwe wereldkampioen. 'Cool Hand Luke' had zijn handen vol aan tienersensatie Luke Littler maar wist het 16-jarige fenomeen met 7-4 te verslaan.

Met het winnen van de wereldtitel komt er een stijlvol einde aan het prachtige seizoen van Humphries. De Engelse darter hikte al enige jaren tegen de wereldtop aan, maar die ene televisietitel bleef uit. Tot oktober 2023, toen Humphries op de World Grand Prix zijn eerste major-titel wist te pakken. Daarna schreef hij ook de Grand Slam of Darts en Players Championship Finals op zijn naam.

Als de topfavoriet bij de bookmakers reisde Humphries af naar het WK Darts, maar de eerste rondes bleken een enorme worsteling voor de man uit Newbury. Al direct na zijn 3-0 overwinning op Lee Evans in de tweede ronde verloor Humphries zijn status als topfavoriet aan Michael van Gerwen. De Engelsman stond daarna 1-3 achter tegen Ricardo Pietreczko, maar wist de Duitser alsnog met 4-3 in sets te verslaan.

Ook tegen Joe Cullen overleefde Humphries een achterstand. 'The Rockstar' verspeelde een 0-2 voorsprong en miste zelfs nog twee matchdarts in de beslissende zevende set om een einde te maken aan de titelaspiraties van zijn landgenoot. De topvorm van Humphries kwam alsnog bovendrijven en na een sudden-death leg boekte 'Cool Hand Luke' zijn plek in de kwartfinales. Inmiddels lijkt Humphries alle schroom van zich af te hebben gegooid. Bij de laatste acht liet hij Dave Chisnall kansloos met 5-1 dankzij een gemiddelde van 103.50 per beurt. Zijn halve finale tegen Scott Williams was nog indrukwekkender. Williams werd met 6-0 verslagen met een moyenne van bijna 109. Met het bereiken van de finale verzekerde Humphries zich in ieder geval al van de nummer-één-positie op de wereldranglijst. Maar zoals 'Cool Hand Luke' zelf al zei; nummer één op de wereldranglijst kan je voor drie weken zijn, wereldkampioen ben je voor altijd.

Het was Humphries die het beste wist te starten aan de wedstrijd. Littler had moeite met het vinden van de triples, terwijl 'Cool Hand Luke' strooide met 180-scores. Met onder meer twee 14-darters ging de eerste set met 3-1 naar Humphries.

De 28-jarige Engelsman kwam daarna 2-0 voor in de tweede set, maar miste een setpijl op tops in de derde leg. Dat gaf Littler de gelegenheid om zich de set en de wedstrijd in te vechten. Met een 13-darter brak hij Humphries terug, alvorens Littler twee 12-darters in het bord vuurde om de stand gelijk te trekken.

In de derde set was het echter Littler die een 2-0 voorsprong verspeelde. Met een 15-darter, 116 finish en een 14-darter ging de set alsnog met 2-3 naar Humphries. Laatstgenoemde leverde daarna echter gelijk zijn eigen leg in. Littler verdubbelde daarna de voorsprong in de vierde set viai tops en haalde de vierde set dankzij een 15-darter met 3-1 binnen.

Littler nam daarna voor het eerst in de wedstrijd de voorsprong. Dankzij een 13-darter en een 11-darter ging de vijfde set met 3-1 naar het Engelse supertalent. Hij brak Humphries daarna direct met een 13-darter en via twee 15-darters nam Littler daarna een voorsprong van 4-2 in sets.

Humphries wist in de zevende set een break voorsprong te nemen, maar Littler maakte de break ongedaan met een 12-darter. 'The Nuke' mocht daarna gaan gooien voor een 5-2 voorsprong, maar zijn setpijl op dubbel 2 ging mis. Humphries profiteerde door daarna met een 13-darter de achterstand te verkleinen tot 4-3 in sets. 'Cool Hand Luke' wist daarna vervolgens 4-4 te maken door via een 11 finish en een 121 finish de achtste set met 3-1 in de wacht te slepen.

Het momentum gaf Humphries daarna niet meer af. Met een 11-darter trok Humphries de negende set met 3-2 naar zich toe. Hij kwam daarna op één set van de wereldtitel door de tiende set met 3-1 te winnen, waardoor Humphries op een 6-4 voorsprong kwam.

In de elfde set kwam Humphries zelfs op één leg van de eindzege door met een 76 finish aan te tekenen voor de 2-2. 'Cool Hand Luke' mocht vanaf 125 aanleggen voor de wedstrijd, maar kon deze finish niet uitgooien. Littler kreeg daarna drie kansen om de elfde set te winnen, maar kon de dubbel niet vinden. Daarna was het Humphries die via dubbel 8 de wereldtitel wist binnen te halen.

Met deze wereldtitel incasseert Humphries de Sid Waddell Trophy en de hoofdprijs van 500.000 pond. Verliezend finalist Littler ontvangt een cheque van 200.000 pond voor zijn schitterende prestatie.