Weergaloze Luke Humphries laat Rob Cross compleet kansloos in de finale van Grand Slam of Darts

Luke Humphries heeft op de Grand Slam of Darts zijn tweede major-titel veroverd. De 28-jarige Engelsman was in een eenzijdige finale met 16-8 te sterk voor landgenoot Rob Cross.

Voor Humphries is het zijn tweede grote titel in slechts anderhalve maand tijd. 'Cool Hand Luke' had begin oktober al de World Grand Prix gewonnen door Gerwyn Price in die finale te verslaan.

Humphries had het hele toernooi nog geen wedstrijd verloren. Hij won overtuigend van Steve Lennon (5-2), Gary Anderson (5-1) en Dirk van Duijvenbode (5-1) in de poulefase. Vervolgens rekende hij ook af met Ryan Searle (10-7), Gary Anderson (16-14) en James Wade (16-14) om zich te plaatsen voor de eindstrijd. In vijf van deze wedstrijden wierp Humphries een gemiddelde van (ruim) boven de honderd.

Ook in de finale noteerde Humphries een 100+ gemiddelde. Hij wierp een moyenne van 104.69, terwijl Cross met een gemiddelde van 103.61 het hoogste verliezende gemiddelde ooit gooide in een Grand Slam-finale.

Al snel werd duidelijk dat de wedstrijd de kant van Humphries op zou gaan. Al was de stand na de eerste sessie nog 3-2 in zijn voordeel. Vervolgens liep de oud-jeugdwereldkampioen uit naar 7-3 via een 12-darter, 13-darter en twee 14-darters.

Via een 14-darter, 13-darter en een 60 finish werd het daarna 10-3. Pas in de veertiende leg wist Cross weer op het scorebord te komen. 'Voltage' gooide een 12-darter om de stand op 10-4 te zetten.

Humphries was niet onder de indruk en hij noteerde een 11-darter, 104 finish en een 13-darter om zijn voorsprong uit te breiden naar 13-4. Cross wist daarna terug te komen tot 14-7, alvorens Humphries op matchpoint kwam met een 12-darter voor 15-7. Nog één legje mocht Cross daarna pakken, alvorens Humphries de wedstrijd besliste met een 91 finish.

Met deze eindzege mag Humphries de hoofdprijs van 150.000 pond in ontvangst nemen. 'Cool Hand Luke' blijft voorlopig nog de nummer vier op de wereldranglijst, maar de achterstand op de top drie Michael Smith, Peter Wright en Michael van Gerwen is wel fors verkleind.