Jerry Hendriks was misschien wel de opvallendste verschijning tijdens het afgelopen wereldkampioenschap. Zijn opkomst in het Alexandra Palace was volgens veel darts fans de beste walk-on ooit en zelfs PDC-voorzitter Barry Hearn had lovende woorden over voor hem.

Dartsnieuws.com onderwierp de 28-jarige Venlonaar aan de tweede editie van de rubriek A-Z Interview.

A: Auto – In wat voor auto rijd je?
Ford Mondeo Station 2015

B: Bijnaam – Hoe ben jij aan je bijnaam ‘Electric’ gekomen?
Ik was niet zo blij met de bijnaam die de PDC mij had gegeven tijdens mijn eerste WK-deelname. RTL7 kwam hier achter en ze hebben toen samen met mij een oproep gedaan aan de kijkers om een nieuwe bijnaam te verzinnen. ‘Electric’ was een van de inzendingen en deze sprak mij het meeste aan.

C: Check-out – Wat is je favoriete check-out?
Cliché maar voor mij blijft toch 170 de mooiste finish.

D: Debuut – Wanneer en waar was de eerste keer dat je op televisie/stream een wedstrijd speelde?
Als ik mij niet vergis was dit tijdens de Denmark Open in 2003 waar de jeugd finales ook werden gestreamd.

E: Eten – Wat is je favoriete gerecht?
De laatste tijd ben ik helemaal gek van sushi.

F: Film – Wat is de laatste film die je hebt gezien?
De laatste maanden kijk ik eigenlijk weinig films en ben ik meer thuis in het volgen van series. De serie die ik nu aan het kijken ben is Suits en daarvoor kon ik niet stoppen met kijken naar Prison Break, Breaking bad en Better Call Saul.

G: Grappenmaker – Wie is volgens jou de grootste grappenmaker in het PDC-circuit?
Dat zijn er een aantal. Wes Newton kan ik altijd goed mee lachen, Raymond van Barneveld heeft zo’n droge humor dat het ook wel weer grappig is en van Ryan de Vreede lig ik ook af en toe langs m’n stoel van het lachen.

H: Hobby’s – Wat zijn je hobby’s buiten het darten?
Poker en sportief een aantal keren per week rennen.

I: Idool – Wie was je jeugdidool en/of voor welke speler(s) heb je nu bewondering?
Raymond van Barneveld was en is altijd wel een voorbeeld voor mij geweest net zoals hij dat is voor vele. Verder heb ik wel bewondering en respect voor wat Michael van Gerwen de laatste jaren aan het doen is. Wij gaan natuurlijk al een behoorlijke tijd terug omdat hij dezelfde leeftijd als mij heeft en zijn eerste grote jeugd finale speelde hij ook tegen mij.

J: Jeugd – Welke jeugdspeler (<24 jaar) gaat het in de toekomst het verst schoppen?
Dimitri van de Bergh maakt een stabiele en scherpe indruk op mij de laatste tijd, dus die zie ik nog wel leuke dingen doen in de toekomst.

K: Kleding – Wie is de best geklede darter in het PDC-circuit?
Paul Nicholson is altijd netjes gekleed.

L: Locatie – Wat is je favoriete speellocatie?
Alexandra Palace. Hier voel ik mij als een vis op het podium, haha.

M: Muziek – Hoe ben jij aan je walk-on nummer gekomen?
Tijdens mijn laatste WK kwam ik op met het standaard nummer voor de voorronde-spelers. Dit nummer was Freed from Desire. Dit was het nummer wat ik voorafgaand het WK al wilde gebruiken maar ik mocht zelf geen nummer doorgeven. Toen dit nummer begon te spelen was ik helemaal verrast en super blij natuurlijk dus ik ging helemaal op in het moment. Mijn walk-on werd opgepikt op social media en wordt tot op vandaag nog vaak gepost met de titel “Best walk-on ever”. Dit is het nummer wat ik ook graag wil houden, echter gebruikt de PDC dit nog vaak als standaard nummer tussen partijen door dus ik ben bang dat dit niet meer gebruikt zal worden bij mijn walk-on.

N: Nieuwe wereldkampioen – Wie is de eerstvolgende nieuwe wereldkampioen?
Er zijn veel spelers die goed aan de weg aan het timmeren zijn. Ik ben onder de indruk van de progressie van Benito van de Pas in het laatste jaar dus als hij dit volhoudt, kan hij een gevaarlijke outsider zijn voor de grote titels. Verder hoop ik zelf dat ik naast mijn fulltime baan nog de tijd kan vinden om trainingsuren te maken om mijn constantheid te verbeteren. Ik speel nooit aan een toernooi mee om een andere plek te eindigen dan eerste, zo denk ik dus ook over een WK.

O: Opmerkelijk – Wat is het meest opmerkelijke wat jij in je dartscarrière hebt meegemaakt?
Behoorlijk wat jaren terug speelde ik een koppeltoernooi met Ron Meulenkamp, dan praat ik over de tijd dat wij beide nog jeugdspelers waren. Na een aantal rondes kwamen we een sterk koppel tegen en het werd ook 3-3 in een best of 7. Terwijl wij op dubbel 5 stonden voor de wedstrijd, brak er ruzie uit in het café. Hierbij ging iedereen aan de kant en raakte ik zelfs één pijl kwijt. Nadat alles gesust was, vond ik mijn pijl terug onder de biljarttafel en moesten we de partij hervatten op dit belangrijke moment. Ik ging staan en mijn eerste pijl ging midden in de dubbel 5 waardoor we de partij wisten te winnen. Dit was wel een moment wat ik niet snel vergeet.

P: Partij – Wat is de meest memorabele partij die jij hebt gespeeld?
Partij tijdens open Lunteren die ik met 3-2 van Phil Taylor won en een wedstrijd tijdens een PDC-toernooi in België waar ik 6-5 van Michael van Gerwen won met een 154 finish voor de wedstrijd terwijl hij op een dubbel stond. (Hij had dit daarvoor een aantal keren op rij in partijen tegen mij gedaan)

Q: Quotering – Welke ranking op de Order of Merit heb jij na dit seizoen?
Ergens binnen de top 64, hoe hoog hangt een beetje van mijn eigen piekmomenten af.

R: Reizen – In welk land waar je nog niet geweest bent zou jij graag nog een dartstoernooi gooien?
Mij lijkt het echt een hele ervaring om op andere continenten te spelen. Op mijn ‘travel list’ staat nog Amerika, Azië en Australië.

S: Stijl – Welke speler heeft volgens jou de mooiste werpstijl?
Voor mij zijn er 4 spelers die met ongelooflijk veel souplesse gooien:
– Michael van Gerwen;
– Adrian Lewis;
– Gary Anderson;
– Raymond van Barneveld.
Ik kan geen keuze maken tussen deze vier als je ze allemaal naast elkaar neer zet op hun top dagen.

T: Toekomst – Wat zijn jouw doelen voor de rest van het seizoen?
Mezelf kwalificeren voor een aantal Euro tour toernooien. Wanneer de agenda het toelaat toch nog een aantal Challenge tour evenementen meepakken en daarnaast gewoon weer mijn uiterste best doen om weer op het WK te komen.

U: Ups & Downs – Wat is het hoogtepunt en het dieptepunt uit je carrière?
Hoogtepunt is toch wel het winnen van de wereldtitel als eerste Nederlandse jeugdspeler in 2003, daarnaast is het deelnemen aan het PDC WK toch wel iets speciaals. Er zijn ook veel tegenslagen geweest in mijn carrière maar ik zie dit niet als dieptepunten maar enkel als lessen die mij nog sterker zullen maken voor de toekomst.

V: Voorbereiding – Hoe zit de dag van een belangrijke(e) wedstrijd/toernooi er uit? Hoe bereid jij je voor?
Goed ontbijt, lekker relax een serie kijken, stuk wandelen of rennen, +/- 3 uur voorafgaand aan de partij aanwezig zijn op de locatie om mijn trainingen te doen.

W: Werk – Wat voor werk doe jij naast het darten of als je geen darter zou zijn, want voor beroep had je dan nu uitgeoefend?
Accountmanager bij Embassy Sports Germany. Ik vertegenwoordig hierbij een aantal grote dartsmerken die ik lever aan dartsspeciaalzaken, sportzaken en speelgoedwinkels.

X: X-Factor – Van welke darter denk jij dat die het beste kan zingen?
Michael van Gerwen, dit moet je echt een keer gehoord hebben, gegarandeerd dat dit altijd bij zal blijven.

Y: Youtube – Kijk jij wel eens dartswedstrijden of momenten van jezelf terug?
Ik heb wel eens partijen van mezelf terug gekeken waarbij ik me in de goede momenten wilde inleven om hetzelfde gevoel te creëren in aanloop naar een bepaalde wedstrijd.

Z: Zanger/Zangroep – Wie of wat is je Favoriete zanger/zanggroep?
Ik hou echt van Nederlandstalige muziek. Op dit moment zijn John West, Tino Martin en Frank van Etten wel mijn favoriete zangers.

 

De eerste editie met Dirk van Duijvenbode gemist? Klik hier voor het A-Z interview met ‘The Titan’.

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek