Een 8-4 voorsprong was bijna niet voldoende voor Raymond van Barneveld om af te rekenen met zijn eeuwige rivaal Phil Taylor. The Power knokte zich terug in  de wedstrijd, maar moest in een allesbeslissende leg alsnog zijn hoofd buigen. Het niveau was niet om over naar huis te schrijven, maar de spanning vergoedde alles.

Het begin van de wedstrijd is duidelijk voor de man uit Den Haag. In de eerste leg breakt hij meteen zijn opponent om een leg later de 2-0 op het scorebord te zetten. Het scheelt niet veel of het wordt zelfs 3-0, maar Van Barneveld laat drie kansen op een volgende break liggen. Op dat moment tikt Van Barneveld net de 90 gemiddeld aan terwijl Taylor nog ver daaronder blijft. Taylor profiteert en komt terug tot 3-1 om in leg 6 langszij te komen. Opnieuw is het Van Barneveld die de kansen laat liggen door dit keer zelfs vier pijlen op de dubbel te missen. Zo staat het vlak voor de pauze 3-3 waar het net zo makkelijk 5-1 had kunnen staan.

Toch gaat Barney met een voorsprong de pauze in. De Nederlander toont veerkracht en breakt Taylor opnieuw: 4-3. Na de onderbreking blijft het beeld van de wedstrijd hetzelfde: Van Barneveld is scorend beter maar mist teveel pijlen op de dubbel. Zo blijft Taylor in leven en dat is gevaarlijk. Dat toont de zestienvoudig wereldkampioen ook in Perth weer aan. Hij schroeft zijn niveau op en komt met een 13- en 11-darter terug van 4-8 tot 6-8. De druk wordt opgevoerd bij Van Barneveld en in leg 17 mist hij zelfs drie matchdarts op dubbel 16. Taylor heeft zijn darts op dat moment al opgeborgen, maar moet ze toch weer tevoorschijn toveren.

Taylor vindt de aansluiting met 8-9 en ook in de achttiende leg krijgt Van Barneveld een kans om de wedstrijd af te maken. Hij heeft 114 over maar mist meteen de grote 20. Weg kans, en Taylor profiteert andermaal om zodoende een allesbeslissende af te dwingen. Een leg die Taylor mag beginnen maar waarin Van Barneveld al snel het initiatief neemt met een maximale score. Barney komt daardoor als eerste op een finish uit, maar mist opnieuw dubbel 16 voor de wedstrijd. Taylor mag vervolgens zijn eerste poging doen vanaf 137. De eerste pijl belandt in de enkele 20 waardoor die mogelijkheid weg is. Van Barneveld mag dus nogmaals zijn voet tegen de oche zetten om de wedstrijd te beslissen… Dubbel 16 gaat andermaal mis, dit keer aan de binnenkant. Dubbel 8 brengt echter de verlossing. Van Barneveld wint en zal morgen in de halve finale uitkomen tegen Peter Wright of Daryl Gurney.

Tags: | |

Schrijver: Marcel Spijker