De British Darts Organisation (BDO) verkeert in zwaar weer. Er zijn geldproblemen en ook een aantal spelers zijn helemaal klaar met het bestuur.

Criticasters wijzen naar de huidige BDO-voorzitter Des Jacklin als oorzaak van het probleem. De Britse zakenman is het daar echter niet mee eens en heeft een uitgebreid statement gepubliceerd.

Jacklin werd in augustus 2018 verkozen tot voorzitter van de bond. Hij liep na aanstelling direct tegen een bestuurlijke wanorde aan. “Velen van jullie weten waarom ik in deze functie stapte. De BDO was op sterven na dood. De accountant vertelde me bij mijn aanstelling dat de commerciële tak van de BDO in de zomer van 2019 failliet zou gaan als er niet snel iets zou gebeuren. Ze hadden 650.000 pond op de bank, maar moesten nog 850.000 pond betalen”, stelt Jacklin in zijn digitale brief.

WK-prijzengeld

Door geldproblemen werd de prijzenpot tijdens het BDO WK 2020 drastisch verlaagd. Zo kreeg de winnaar slechts 23.000 pond in plaats van de gebruikelijke 100.000 pond, tot ontsteltenis van wereldkampioen Wayne Warren. Volgens Jacklin hebben alle spelers voorafgaand aan het toernooi echter ingestemd met de verlaging.

“Niemand was meer teleurgesteld dan ik over die prijzenpot, ook wereldkampioen Wayne niet. Waarom zou hij ook? Hij heeft de mail gezien voor het WK begon! Daarbij hebben we nog iedereen gebeld! Ja mensen, iedereen wist dat er maar een bedrag van rond de 150.000 pond beschikbaar zou zijn.”

De BDO-voorzitter wijst zelf het bedrijf Sportotal als schuldige aan. Zij waren ingehuurd om een WK-sponsor te vinden, maar dit lukte niet. ”Als zij hun werk goed hadden gedaan, was er niets aan de hand geweest. Iedereen had dan gezegd dat de directie en ik geweldig werk hadden geleverd.”

Jacklin ontkent fouten te hebben gemaakt in de organisatie en is vastbesloten om aan te blijven als voorzitter. “Voor iedereen die niet alle feiten weet, is de boodschap simpel: er komt geen politie-onderzoek, want naast dat ik alles met goede intenties doe, heb ik niets fout gedaan. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die de BDO willen zien omvallen, maar ik blijf vechten voor de organisatie zolang jullie mij als voorzitter willen.”

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek