Wanneer je dartsvolgers vraagt naar de spelers met de mooiste worpstijl, behoort Steve Beaton steevast tot het lijstje met de favorieten.

De afgelopen jaren zijn er oneindig veel veranderingen doorgevoerd in de dartswereld, maar de worp van Beaton is nog net zo soepel als vroeger. ‘The Bronzed Adonis’ staat al jarenlang in de top-32 van de wereldranglijst en mogelijk komt dat door zijn schitterende worpstijl.

”Mijn worpstijl ga ik niet veranderen. Ik houd het zo simpel mogelijk”, vertelt de voormalig wereldkampioen in gesprek met Sky Sports. ”Ik ben een ritmische speler, dus ik hoef niet te mikken bij elke pijl.”

”Als de eerst goed valt, dan volgt de rest. Spelers moeten vertrouwen hebben in hun techniek. Als je alles zo simpel mogelijk houdt, dan kan je af en toe wat missen.”

Beaton heeft doorgaans een coole en rustige uitstraling op het podium. Toch voelt de Engelsman, die dit jaar wederom tot de reekshoofden behoort op het WK Darts, druk om goed te presteren.

”Natuurlijk voel ik druk, ik moet mijn hypotheek aflossen. Dit is mijn werk, je moet zien te overleven. Ik heb wel eens nagedacht over mijn afscheid, maar zolang ik tot de beste spelers ter wereld behoor, blijf ik doorgaan.”

De Lakeside-kampioen van 1996 heeft de sport zien ontwikkelen in de afgelopen decennia. Beaton blijft zich verbazen in het niveau, dat in rap tempo omhoog is gegaan. ”Honderd gemiddeld is tegenwoordig de standaard geworden. Onlangs verloor ik van Simon Whitlock met 104 gemiddeld, hoe kan ik dat soort wedstrijden verliezen?”, vroeg Beaton zichzelf tot slot af.

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek