Bij het lezen van de titel zult u gelijk weer denken dat er iemand de BDO komt bashen, iets waar de hoofdredacteur van deze website vaak van wordt ‘beschuldigd’.

Ikzelf, Danny van der Plas en 24 jaren jong, dart al vanaf mijn zestiende, maar volg het eigenlijk al veel langer en heb ook nooit een enkele aversie gehad tegen de BDO. Het besef dat ik nooit wat serieus zal voorstellen in de dartwereld is bij mij al lang ingedaald, maar volg al het nieuws omtrent het darten wel op de voet en het begint mij onderhand wel een beetje zorgen te baren wat er op dit moment allemaal gebeurt bij de BDO.

Het recente nieuws over het stoppen van de Zuiderduin/Finder Darts Masters (wat ik vanaf nu gewoon Zuiderduin zal noemen) zal de meeste dartfans niet zijn ontschoten. Ondanks stijgende kijkcijfers heeft de organisatie achter dit toernooi geen hoofdsponsor kunnen vinden, waardoor de editie van 2019 helaas geen doorgang kan vinden. Of het toernooi ook echt nooit meer gehouden zal worden moet nog blijken, maar het niet kunnen vinden van hoofdsponsoren begint wel een beetje een repeterend verhaal te worden in de BDO-wereld.

De Finder Darts Masters keert niet terug op de BDO-kalender.

Foto: NDBDarts

In het weekend van 30 augustus tot en met 1 september staat de BDO World Trophy gepland, een toernooi wat de laatste jaren helaas vooral bekend staat om de kleine en dan ook nog steeds lege zalen waarvoor dit gespeeld wordt. Net als bij de Zuiderduin is hiervoor nog geen hoofdsponsor gevonden, terwijl het toernooi dus al binnen twee maanden gespeeld gaat worden. Over een speellocatie en kaartverkoop is eveneens nog niets bekend.

Ondanks dat de BDO vrijwel niets met de organisatie van de Zuiderduin te maken heeft, komt alles dus wel ineens samen. Ook van de World Masters, voorheen en vooral bekend als Winmau World Masters, is geen locatie en titelsponsor bekend. Eind oktober zal dit toernooi gespeeld gaan worden, dus ook hier is niet veel tijd meer voor.

Gelukkig kon de BDO ook nog wat positiefs melden tussendoor, want er is eind 2018 wel een contract met tv-zender Eurosport ondertekend. Zij gaan namelijk tot en met 2021 de drie grootste toernooien van de BDO live uitzenden, startend met de Lakeside die begin dit jaar gespeeld is. Naast de Lakeside vallen ook nog de World Trophy en World Masters onder dit contract.

Als het dus gebeurt dat de World Trophy niet wordt gespeeld, en daartoe acht ik de kans redelijk aannemelijk, kan het zomaar zo zijn dat dit contract binnen een jaar alweer verscheurd wordt. De BDO heeft zoals onderhand wel duidelijk is dus moeite met het vinden van sponsoren en locaties, en als dat contract met Eurosport dus daadwerkelijk van tafel gaat, wordt het vinden van die sponsoren en locaties niet veel makkelijker.

David Gill/DG Media

Drievoudig BDO-wereldkampioen Glen Durrant maakte in januari de overstap naar de PDC. Foto: David Gill/DG Media

Verkeerde visie

Alle problemen die de BDO op dit moment heeft komt naar mijn idee voort uit één verkeerde visie: Het willen (blijven) concurreren met de PDC.

De hele geschiedenis van personen die aan het roer stonden bij de BDO ga ik niet uitleggen, maar deze gedachtegang hangt gewoon te lang rond binnen de BDO. Ook de huidige voorzitter Des Jacklin begaat deze ‘fout’ door in een begin dit jaar gegeven interview bij metro.co.uk te vertellen dat hij de strijd weer serieus wil aangaan met de PDC.

Er zouden vele schokkende aankondigingen volgen, maar nu we al een half jaar verder zijn is er nog helemaal niks naar buiten gecommuniceerd. Zo zou er ook afgelopen maandag nog een aankondiging volgen van de World Trophy, maar u raadt het al, hier is helemaal niets van terechtgekomen. Daarentegen geniet de voorzitter op dit moment van een heerlijke maand vakantie, wel een perfect moment hiervoor.

Er is nog een tweede partij, Sportotal, die zich bezig houdt met de commerciële activiteiten rondom de BDO, maar zij kunnen niet als hoofdverantwoordelijke aangewezen worden. Uiteindelijk is het de BDO die verantwoordelijk is voor zijn eigen toernooien en als Sportotal hierin geen oplossing biedt, moet er maar naar wat anders gezocht gaan worden.

Het is nu dus echt vijf voor twaalf bij de BDO. Op de huidige manier doorgaan gaat de problemen echt niet verhelpen. Spelers beginnen zich al af te vragen waarvoor ze eigenlijk spelen en de tv-toernooien waar de BDO-toppers dan daadwerkelijk aan mogen meedoen laten ook te wensen over. De Zuiderduin is nu dus al verdwenen, wat voor veel topspelers een jaarlijkse tv-optreden en belangrijke ranking punten gaat schelen.

Zoals ik al eerder aanhaalde is de World Trophy al jaren een fiasco, want de zaaltjes waar misschien honderd mensen in kunnen raken niet eens vol en de zenders waarop het werd uitgezonden was ook bij vrijwel iedereen onbekend. De Winmau World Masters van vorig jaar werd niet eens op tv uitgezonden en moest het dus doen met een livestream op YouTube. Die problemen zijn dan vanaf dit jaar gelukkig verholpen met Eurosport, maar dan moet er nog wel voor gezorgd worden dat er zometeen ook daadwerkelijk iets uitgezonden kan gaan worden.

Aanbieding van PDC afgewezen

Barry Hearn, de baas van de PDC, had ongeveer tien jaar geleden een bod gedaan op de BDO, maar dit werd resoluut afgewezen. Onlangs heeft hij gezegd dat hij blij was dat de BDO deze keuze maakte, want hij zou er nu geen cent in willen steken. Desondanks lijkt het mij toch een goed plan van de BDO om toch echt die samenwerking op te gaan zoeken met de PDC, want van meneer Hearn lijkt het mij ook vooral een beetje bluf. De BDO heeft wereldwijd honderdduizenden darters onder zich, dus daar moet de PDC wel iets in kunnen zien.

Zelf denk ik aan een constructie waarin de BDO een onderdeel zal gaan worden van de PDC. Het blijft gewoon een op zichzelf staande bond zoals het nu al is, maar het moet dan meer gaan fungeren als stap hogerop, richting de PDC. Toernooien zoals de Lakeside en World Masters kunnen dan behouden blijven, want met de invloed van de PDC moeten sponsors en tv-zenders denk ik makkelijker te regelen zijn zoals het nu gaat. Daarnaast kunnen deze toernooien en ook de ranglijst als plaatsing dienen richting de PDC, zodat het spelen van veel toernooien weer interessant wordt en dat ook blijft.

De constructie hierboven is natuurlijk zoals ik het graag zie en daar zal ook zeker niet iedereen het mee eens zijn, want ik weet zelf ook wel dat dit niet gaat gebeuren.

Uiteindelijk zal de BDO vermoedelijk gewoon doorgaan met hoe het nu gaat. Alle tv-toernooien zullen hoe dan ook moeten doorgaan om wat voor redenen dan ook, maar dat gaat de BDO financieel niet volhouden. Naar horen zeggen hebben de tv-toernooien van de afgelopen tijd de BDO tonnen gekost omdat het koste wat kost door moest gaan, ondanks het missen van sponsoren en tv-zenders waaraan de beelden soms zelfs voor noppes werden aangeboden.

Dutch Open Darts/ Hans Willink

Wat zijn de gevolgen van deze beslissing voor de andere toernooien? Foto: Dutch Open Darts/ Hans Willink

Gevolgen

Ik gun de BDO echt het allerbeste, maar dat de BDO op deze voet hier ook uiteindelijk aan onderdoor gaat lijkt me onvermijdelijk. Wat de gevolgen hiervan zijn weet niemand, maar dit gaat de hele dartwereld dan wel merken. Het kan zo zijn dat een ander bedrijf hierin dan wat gaat zien en het kan opvangen, want een bond zo groot als de BDO is en blijft natuurlijk interessant voor andere partijen. Maar gebeurt dat niet, dan worden alle toernooien die nu op de BDO tour staan nutteloos. Toernooien zo groot als de Dutch Open zullen dan nog het bestaansrecht blijven houden, want de lokale mensen komen daar toch wel op af, maar de darters van buitenaf gaan niet elk weekend voor de grap naar een willekeurig land om te gaan darten voor Jan met de korte achternaam.

Voor veel nationale dartsbonden zijn dit soort toernooien ook een extra inkomstenbron, dus ook zij gaan deze gevolgen waarschijnlijk merken en uiteindelijk dus ook wij, de recreatieve dartspelers die het vooral voor de lol doen.

Tags: ,

Author: Danny