Hoewel het afscheidsjaar van Phil Taylor sportief gezien aardig verloopt, loopt zijn imago steeds meer deukjes op. ‘The Power’ is tegenwoordig bijna tijdens elk toernooi wel betrokken bij een incident.

Dat is geen trend die zich dit jaar heeft ingezet, maar sinds het moment dat Taylor niet meer de beste darter ter wereld is. De 16-voudig wereldkampioen stoort zich aan spelers die de pijlen te traag uit het bord halen, spelers die uitbundig juichen, darters die boze gebaren naar het publiek maken nadat ze worden uitgefloten, spelers die ‘zogenaamd’ stampen of een darter die vanwege de hitte veelvuldig gebruik maakt van zijn handdoek.

Toen de 57-jarige Engelsman op de eerste plaats van de wereldranglijst stond, had Taylor geen probleem met zulke gebeurtenissen. ”Spelers moesten niet zeuren, professioneel zijn en met de omstandigheden om leren gaan”. Zolang de Engelse dartsmeester zijn wedstrijden won, maakte het niet uit wat zijn tegenstanders deden.

Nu Taylor van de troon is gestoten door voornamelijk Michael van Gerwen, begint ‘The Power’ zich steeds sneller te irriteren aan handelingen van zijn opponenten. Dezelfde daden waarvan hij vroeger dus zei dat ‘spelers daarmee om moesten leren gaan’. Ook stoort Taylor zich vaker aan het publiek. De zelfde toeschouwers waarvan hij in het verleden heeft gezegd dat je die nooit de schuld mag geven van nederlagen; ”Zij betalen immers veel geld voor hun kaartje en financieren daarmee het prijzengeld”.

Een kleine greep uit het rijtje incidenten van de afgelopen anderhalfjaar…

World Matchplay 2016 – Taylor misdraagt zich meerdere keren tegenover Van Gerwen

World Championship 2017 – Taylor laat fans uit de zaal verwijderen

The Masters 2017 – Taylor geïrriteerd vanwege boegeroep van uit publiek 

 

Premier League Darts 2017 – Taylor niet gecharmeerd van gejuich door Kim Huybrechts

 

Premier League Darts 2017 – Wright snoert het publiek de mond na boegeroep, tot afkeuring van Taylor (Bekijk deze video, met de video van The Masters 2017 in het achterhoofd)

 

Shanghai Darts Masters 2017 – Taylor ‘not amused’ nadat Van Gerwen zijn overwinning viert

World Matchplay 2017 – Taylor haalt in interview uit naar Michael van Gerwen (SMS-incident) en Wayne Mardle

Auckland Darts Masters 2017 – Taylor misdraagt zich tegenover Corey Cadby

Dat zijn toch veel incidenten voor een speler die vroeger vond dat je maar met dit soort omstandigheden moest dealen en die bovendien enkel nog maar wil genieten op het podium. Ik kom tegenwoordig de onderstaande quote voortdurend tegen in interviews van Taylor.

I’m enjoying it now and I’m not going to put myself under pressure. I’ve had 30 years of being under pressure week-in and week-out, and I’ve earned the right to enjoy myself a bit

Ik kan mij echter moeilijk voorstellen dat je daadwerkelijk aan het genieten bent als je steeds geïrriteerd raakt van trekjes van bepaalde spelers. Het komt er in mijn ogen op neer dat ‘The Power’ vooral moeite heeft met het feit dat hij niet meer de beste is en dat de schijnwerpers niet altijd meer op hem gericht zijn.

Daarop kan je dus maar één conclusie trekken… Taylor is te laat gestopt met darten.

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek