Vorig jaar kwam de PDC met een regelwijziging op de proppen. Waar voorheen de top-16 van de wereldranglijst automatisch geplaatst waren voor het European Championship, was het vorig jaar mogelijk dat twee Premier League-spelers plaatsing voor het EK miste.

De PDC had besloten dat alleen de spelers die European Tour-evenementen spelen, de mogelijkheid hadden om zich te plaatsen voor het EK in Hasselt. Het had de wereldtoppers, die nog wel eens een toernooi laten schieten, moeten stimuleren om ook het Euro Tour-circuit af te gaan.

Phil Taylor deed vorig jaar aan welgeteld één van de tien vloertoernooien op het Europese vastenland mee. Enkel vanwege het feit dat ‘The Power’ dit toernooi won, was Taylor geplaatst voor het European Championship. De missie op het Austrian Darts Open was geslaagd en dus liet de man zich de rest van het jaar niet meer zien op de Euro Tour.

Raymond van Barneveld waagde bij de kwalificatietoernooien voor de eerste twee Euro Tours een poging, maar nadat hij er niet in slaagde zich te kwalificeren liet ook hij zich (voorlopig) niet meer zien. Pas bij de laatste twee qualifiers deed hij een poging om toch nog het EK te halen. ‘Barney’ haalde maar één hoofdtoernooi en won niet voldoende prijzengeld om naar Hasselt af te mogen reizen. Ook Adrian Lewis wist het European Championship niet te halen. ‘Jackpot’ speelde tot aan de maand mei drie Euro Tour-toernooien, maar verzamelde dus niet voldoende prijzengeld.

Gary Anderson had aan vijf Euro Tours genoeg om de top-32 van de Euro Tour Order of Merit te bereiken, maar was dus ook bij de helft van de Euro Tour-toernooien afwezig. Lewis en Anderson, een enkele keer ook James Wade, verkozen het spelen van demonstratietoernooien boven het afgaan van het Europese circuit. Eerlijk gezegd vind ik dat de PDC de spelers moet verbieden om darts exhibities te spelen op dagen van Pro/Euro Tour-evenementen. Onlangs waren Anderson en Michael van Gerwen afwezig op een Pro Tour-weekend in Barnsley omdat ze enkele demo’s in Schotland hadden.

Dit jaar lijken Lewis en Van Barneveld wel het Euro Tour-circuit af te gaan. Maar dat komt niet zo zeer omdat ze het EK willen halen, maar omdat ze geld voor de Order of Merit moeten verdienen. ‘Barney’ heeft aangegeven dat hij terug wil in de top-4 van de wereldranglijst en Lewis moet zijn huidige ranking verdedigen. De tweevoudig wereldkampioen staat momenteel nog vierde, maar op de geschoonde ranglijst zou de Engelsman na het aankomende wereldkampioen buiten de top-16 (!) vallen.

Taylor gaan we in ieder geval niet zien op European Championship en de vraag is of Anderson het de moeite waard vindt. Voorlopig heeft ‘The Flying Scotsman’ zijn gezicht nog niet laten zien op de Euro Tour en ik denk dat de kans klein is dat het überhaupt gaat gebeuren. Binnen enkele weken lijkt Anderson uit de top-16 van de Pro Tour Order of Merit te vallen en dat betekent dat de Schot Euro Tour qualifiers zou moeten spelen.

Bij het Euro Tour-toernooi in Gibraltar zullen ook enkele wereldtoppers afwezig zijn door meerdere redenen. Enkele spelers prefereren het spelen van demonstratietoernooien of hebben ‘geen zin’ om naar Gibraltar af te reizen. Een gedevalueerd deelnemersveld, dat vergroot de kansen op een enigszins gevulde zaal daar in ieder geval niet.

Terwijl ik conclusie trek dat de regelwijziging van de PDC eigenlijk weinig effect heeft gehad, weet ik ook geen oplossing voor dit ‘probleem’. Je zou hooguit demo’s kunnen verbieden op dagen van Pro/Euro Tour-toernooien, zodat spelers geen alternatief hebben op deze dagen. Het enige wat je eventueel nog zou kunnen doen is in de PDC-regels opnemen dat Tour Card-houders jaarlijks minimaal vijf Euro Tours gespeeld (of een poging daartoe) moeten hebben om hun Tour Card te behouden en/of het recht hebben om deel te nemen aan het WK in Londen, maar ik denk dat zelfs de PDC dat te rigoureus vindt.

De meeste toernooien met de grote namen worden in het Verenigd Koninkrijk gespeeld. Natuurlijk kan je op de televisie bijna alles zien, maar het leukste is uiteraard dat namen als Gary Anderson en Adrian Lewis ook eens naar Nederland of Duitsland komen. Ik hoop dat de PDC iets kan verzinnen om dit mogelijk te maken, dan worden de Euro Tours namelijk nog leuker om te zien.

Tags: | |

Schrijver: Pieter Verbeek