Vorige week druppelde het nieuws binnen dat Phil Taylor niet meedoet aan de World Grand Prix. ‘The Power’ is bezig aan zijn afscheidsjaar op het PDC-circuit en is in 2017 op slechts een paar toernooien actief.

Er zijn een diverse redenen te bedenken voor de afzegging van Taylor. De 16-voudig wereldkampioen wil zich optimaal voorbereiden op de Grand Slam of Darts en het WK, de Engelsman heeft geen trek in boegeroep van het Ierse publiek en Taylor is geen fan van het ‘dubbel in, dubbel uit’ format. Maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: Taylor heeft gewoon geen zin.

Volgens het verhaal van Live-Darts, had de 57-jarige Engelsman begin dit jaar al besloten dat hij ‘geen zin’ had om mee te doen aan de World Grand Prix. Dan is het een schoffering van het Ierse publiek om pas drie weken voorafgaand aan het toernooi te laten weten dat Taylor niet van de partij is in Dublin.

De afgelopen maanden is het toernooi gepromoot met Taylor als één van de aanwezige spelers op de World Grand Prix. Veel mensen hebben een kaartje gekocht in de veronderstelling ‘The Power’ voor het laatst in actie te kunnen zien. Het doet Taylor niks. Hoe anders is dat in de meeste andere sporten, waarbij grote atleten in hun laatste jaar zoveel mogelijk uit hun slotjaar proberen te halen.

Afgelopen zondag nam een grootheid in het wielrennen afscheid van zijn sport. Alberto Contador, winnaar van zeven grote rondes, deed tijdens de Vuelta voor het laatst als prof mee aan een wielerwedstrijd.

En wat heb ik genoten van zijn passie, strijd en getoonde inzet tijdens de Ronde van Spanje. ‘El Pistolero’ bracht leven in de koers en viel naar hartenlust aan tijdens diverse etappes. Één van de beste wielrenners ooit perste alle energie uit zijn moegestreden lijf om nog één keer een mooi resultaat neer te zetten. Zijn heroïsche zege tijdens de twintigste etappe met een slotklim op de legendarische Angliru was een schitterend einde van een prachtige loopbaan. Een dag later tijdens de slotetappe naar Madrid nam Contador veelvuldig de tijd om afscheid te nemen van ‘zijn’ publiek (zie bovenstaande video). De Spanjaard die zijn publiek het afgelopen decennium zo veel mooie sportmomenten heeft bezorgd.

Natuurlijk, de ene sport is de andere niet, en de ene atleet is de andere atleet niet. Maar zo’n groot icoon in een tak van sport, kan niet op deze manier met zijn fans omgaan. Zestien jaar lang kwam Taylor naar Dublin voor de World Grand Prix en in deze periode stond de Brit acht keer met de beker in zijn handen. Een aantal van zijn Ierse fans kwamen jarenlang naar de Ierse hoofdstad om hun idool jaarlijks één keer in actie te zien en dit jaar zou de laatste keer zijn geweest. Dat zat er helaas niet in, zij hadden vast gewenst dat Taylor op dezelfde manier als Contador afscheid had genomen.

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek