Net als veel andere dartsliefhebbers zat ik afgelopen week aan de laptop gekluisterd voor de hervatting van het PDC-circuit met de PDC Summer Series in Milton Keynes.

Eindelijk werd het seizoen weer hervat na vier maanden stopzetting. De afgelopen maanden heb ik mij best vermaakt met online wedstrijden en competities, maar er gaat niets boven live darts met man tegen man duels. Met PDC Summer Series konden we vijf dagen lang kijken naar de beste darters ter wereld.

Toch was de grote vraag. Hoe waren deze spelers de lange pauze doorgekomen en welke spelers zijn in vorm in aanloop naar de World Matchplay? Vijf specifieke dingen vielen mij op.

Martin Leak

Foto: Martin Leak

Diverse spelers zijn afgevallen tijdens lockdown

Op social media verschijnen in de afgelopen weken al foto’s van spelers die de lockdownperiode hebben gebruikt om af te vallen. Ogenschijnlijk hadden behoorlijk wat spelers een kleinere shirtmaat aantrekken bij de hervatting van het PDC-circuit.

Toch is ook gebleken dat je van afvallen niet meteen beter gaat gooien. Zo waren bijvoorbeeld Michael Smith en Adrian Lewis flink afgevallen, maar konden tijdens de PDC Summer Series weinig potten breken.

Lichtpuntjes waren Rob Cross en Benito van de Pas. Een fitter uitziende Cross was zeker nog niet in zijn WK-vorm van tweeënhalf jaar geleden, maar maakte op mij een betere indruk dan in de eerste maanden van dit seizoen. Één keer wist de oud-wereldkampioen flink te pieken met een negendarter en een gemiddelde van boven de 110.

Van de Pas lijkt langzaam op te krabbelen uit het diepe dal van de afgelopen jaren. De Tilburger is zo’n twintig kilo lichter uit de lockdownperiode gekomen en dat ging zeker niet ten koste van zijn prestaties.

Big Ben won in totaal zeven potjes tijdens het vijfdaagse evenement, evenveel overwinningen als tijdens de eerste negen rankingtoernooien van dit seizoen. Bovendien wierp Van de Pas negen gemiddeldes van boven de negentig, waaronder éénmaal boven de honderd. De weg omhoog is echter nog lang, zeker voor het behouden van zijn PDC Tour Card na dit seizoen.

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Revelaties van het seizoen zetten goede vorm voort

Spelers als Dirk van Duijvenbode, Maik Kuivenhoven, Martijn Kleermaker en Devon Petersen waren goed aan het seizoen begonnen. Maar was hun momentum niet doorbroken na de maandenlange stopzetting van het circuit? Dat bleek niet het geval.

Dirk van Duijvenbode keerde met 3500 pond aan prijzengeld huiswaarts en deed goede zaken met oog op kwalificatie voor de World Grand Prix. Hetzelfde gold voor Martijn Kleermaker, die bovendien zijn eerste kwartfinale haalde bij de PDC. Daarnaast was Kleermaker één van de twee hoofdrolspelers in een prachtige dartspartij tussen hemzelf en Luke Humphries. Elf legs binnen vijftien pijlen uit, twee 105+ gemiddeldes en een krankzinnige ontknoping aan het einde. Met Humphries wachtend op 25 ging de zege in de beslissende leg via een 140 finish naar de Harderwijker.

Maik Kuivenhoven liet opnieuw zien stappen te hebben gezet ten opzichte van vorig jaar. De Westlander maakte faam door voor de tweede keer dit seizoen van Michael van Gerwen te winnen. Kuivenhoven pakte 2500 pond aan prijzengeld afgelopen weekend en behield zijn goede uitgangspositie om in december zijn WK-debuut te maken.

Devon Petersen is één van de spelers die zich het sterkst ontwikkeld heeft dit jaar. Ondanks goed spel leidde dat niet tot goede resultaten tijdens de eerste vier dagen van de PDC Summer Series.

Daar kwam verandering in tijdens de slotdag in Milton Keynes. De Zuid-Afrikaan stond voor de haast onmogelijke opgave om zich nog te plaatsen voor de World Matchplay. Hij moest daarvoor zijn eerste PDC-titel winnen. En wat kwam hij dichtbij!

Met zeges op onder meer Michael van Gerwen en Daryl Gurney haalde Petersen voor de tweede maal in zijn carrière de halve eindstrijd van een PDC-rankingtoernooi. De publiekslieveling wierp vervolgens 113.5 (!) gemiddeld in zijn halve finale tegen Gerwyn Price, maar zag zijn moedige poging om toch nog de World Matchplay te halen beëindigd worden.

Van Gerwen nog steeds wisselvallig

Mede door een overstap naar een andere pijlenleverancier maakte Michael van Gerwen een wisselvallige start aan het nieuwe seizoen. Plots was daar echter zijn fenomenale optreden tijdens de UK Open. Met één van zijn beste toernooien ooit legde Mighty Mike naar eigen zeggen zijn criticasters het zwijgen op.

Maar was het lek definitief boven? In eerste instantie dacht ik van wel, want Van Gerwen won ‘gewoon’ de openingsdag van de PDC Summer Series. Ook op de derde speeldag was het raak.

Echter sloot de Vlijmenaar het vijfluik met twee teleurstellende resultaten af. Zaterdag werd Van Gerwen in de eerste ronde uitgeschakeld en een dag later was de tweede ronde het eindstation. Enerzijds staan er dus twee titels op de balans, maar anderzijds slaagde de nummer één van de wereld er ook driemaal niet in om de laatste zestien te halen. De wisselvalligheid is dus nog wel aanwezig en dat kostte hem zijn eerste plek op de PDC Summer Series Order of Merit.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Wright en Price blijven grootste concurrenten voor Mighty Mike

De zojuist genoemde PDC Summer Series Order of Merit werd gewonnen door Peter Wright. Snakebite haalde tijdens elke toernooidag minimaal de laatste zestien, behaalde twee finales en wist één toernooi te winnen. Ook noemenswaardig; Wright speelde voor het eerst met bril en dat ging hem goed af.

Gerwyn Price eindigde als vijfde op de PDC Summer Series Order of Merit, maar liet zich vooral gelden met een aantal zeer hoge gemiddeldes. Zo kwam The Iceman tot moyennes van onder meer 115.62, 113.14 en 109.48 in Milton Keynes. Zijn beste dag kende Price op de slotdag van de PDC Summer Series, waarin hij in de finale verloor van Wright. Duidelijk is wel dat de Welshman en de Schot de grootste uitdagers zijn van Michael van Gerwen tijdens de World Matchplay.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Opstartproblemen voor meerdere World Matchplay-deelnemers

In navolging van de PDC Summer Series staat van 18 tot en met 26 juli de World Matchplay op het programma in Milton Keynes. De PDC Summer Series zorgden voor twee wijzingen voor het deelnemersveld. Ryan Searle en Kim Huybrechts verloren hun plek aan Ryan Joyce en Ricky Evans.

Veel spelers waren voorafgaand aan de PDC Summer Series al bijna zeker van hun kwalificatieplek voor de World Matchplay. Dat was maar goed ook, want behoorlijk wat van deze spelers vertoonden opstartproblemen.

Lewis en Smith werden al eerder in deze column genoemd. Maar ook Joe Cullen, Steve Beaton, Simon Whitlock, Jeffrey de Zwaan, Vincent van der Voort, Dimitri van den Bergh, Brendan Dolan en Gary Anderson kenden geen goed weekend. Zij hebben nog een week de tijd om hun vorm bij te schaven.

World Matchplay aankomend weekend van start

De eerstvolgende afspraak voor de wereldtoppers is aankomend weekend. Van 18 tot en met 26 juli staat de World Matchplay op het programma. In tegenstelling tot de afgelopen jaren wordt het evenement niet in Blackpool gespeeld maar in Milton Keynes. Vanwege de nog geldende corona-maatregelen is besloten om het toernooi achter gesloten deuren af te werken.

Ik ben erg benieuwd in hoeverre deze situatie invloed heeft op het toernooiverloop. Ook de UK Open 2018 werd – weliswaar gecombineerd met ijskoude temperaturen – zonder publiek afgewerkt. Dat evenement ging echter gepaard met veel verrassende uitslagen. Voor spelers die normaal beter op de vloertoernooien spelen is dit dé kans om een goed resultaat op een major-toernooi te behalen. We gaan het zien…

PDC

Foto: PDC

Tags: , , , , , , , , , ,

Author: Pieter Verbeek