Wayne Mardle heeft twijfels of Des Jacklin wel de geschikte man is om de BDO te leiden. Volgens hem heeft de organisatie ‘hulp nodig’.

Jacklin nam afgelopen zomer het stokje over van Sue Williams en had ambitieuze plannen voor de British Darts Organisation. De nieuwe voorzitter wilde de BDO net zo sterk maken als de concurrende bond PDC.

In de beginfase van zijn voorzitterschap zorgde Jacklin voor een aantal hervormingen. Zo mochten BDO-darters zonder eventuele sancties meedoen aan de Q-School, in een poging een overstap naar de PDC te maken. Bovendien mochten vrouwelijke speelsters meedoen aan de kwalificatietoernooien voor het WK Darts bij de PDC.

Bovendien werd een driejarige uitzenddeal afgesloten met Eurosport. De bekende sportzender gaat drie jaar lang het BDO-wereldkampioenschap, de World Masters en BDO World Trophy uitzenden.

BDO-voorzitter Des Jacklin

Darts heeft BDO nodig

Vervolgens kreeg Jacklin te maken met enkele tegenslagen. BDO-boegbeelden Glen Durrant en Mark McGeeney maakten in januari de overstap naar de PDC en bovendien was doorgang van de BDO World Trophy lang onzeker. Vorige week volgde een nieuwe klap voor de bond. Vier scheidsrechter en een ceremoniemeester traden af.

Mardle ziet het verval van de British Darts Organisation met lede ogen aan en vreest voor de toekomst van deze bond. ”Ik ken Des Jacklin verder niet, heb hem wel een paar keer ontmoet. Zelfs met hem gesproken, maar dat was geen dieptegesprek over de BDO, PDC of het darten in algemeen. Het nieuws over de scheidsrechters laat de sombere staat van de BDO zien”, zegt Mardle in gesprek met Live Darts.

”Het zou enorm jammer zijn als de bond verdwijnt. Ik denk dat de PDC en de dartswereld de BDO nodig hebben. Zij kweken talent en zijn fantastisch voor de amateurtak van deze sport. Zij geven een platform om voor vijftien of twintig pond mee te doen aan een toernooi, waarmee je soms een paar duizend pond aan prijzengeld kan verdienen. Als dat systeem verdwijnt, vrees ik voor de toekomst van het darten.”

Het einde nadert

Jacklin erkende onlangs dat zijn werk als voorzitter moeilijker is dan hij van te voren had gedacht. Een aantal bekende BDO-toernooien hebben momenteel nog geen sponsor of zelfs een locatie, wat ook weer invloed heeft op de kaartverkoop door de late aankondigingen.

Mardle, in 2001 halvefinalist op de Lakeside, denkt dat Jacklin misschien moet opstappen om de BDO te redden. ”Ik weet niet of hij geschikt is voor deze functie.”

”Toen hij aangesteld werd, was ik in het begin nog positief. Hij realiseerde zich dat chanteren van spelers door middel van contracten niet de manier was om de sport vooruit te brengen.”

”Ik dacht dat de combinatie ging werken, maar dat is niet zo gebleken. De BDO is een amateurorganisatie maar ze profileren zich als een professionele bond, dan doe je het niet goed. Ik ben bang dat het einde nadert voor ze. Ik hoop dat iemand Des Jacklin en de BDO kan helpen, want ze hebben hulp nodig.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Tags: , ,

Author: Pieter Verbeek