De Alliance of Independent Recognised Members of Sport (AIMS) heeft afgelopen weekend een volledige erkenning gekregen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Deze organisatie zet zich in voor sporten die streven naar volledige erkenning door het IOC. Onder meer de World Darts Federation (WDF) behoort tot de bonden die zijn ingeschreven bij de AIMS. Deze ontwikkeling betekent echter niet dat darts nu tot de Olympische sporten behoort of officiële erkenning heeft gekregen van het IOC.

Zo hebben bijvoorbeeld sporten als bowlen en schaken wel een officiële erkenning van het IOC, maar behoren zij niet tot de olympische sporten. Om officieel erkent te worden moet een sport geleid worden door een onafhankelijke internationale organisatie, die de Olympic Movement Anti-Doping Code uitvoert.

Volgens dit manifest moeten spelers ook buiten competities om gecontroleerd worden op doping. Momenteel vinden er in de dartssport enkel dopingcontroles tijdens toernooien plaats.

Eenmaal erkent door het IOC, moet de sport door mannen uit minimaal 75 landen gelegen in minstens vier continenten beoefend worden. Voor vrouwen ligt de grens op minstens veertig landen uit drie continenten om in aanmerking te komen voor een Olympische status. Een sport moet ook de waarde en aantrekkingskracht van de Olympische spelen vergroten.

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek