Vanaf heden introduceert Dartsnieuws.com een nieuwe rubriek. In DartsView worden interviews afgenomen met bekende personen van binnen en buiten de dartswereld, over de dartssport.

Voor de eerste editie van deze rubriek sprak deze website met tennisser Thiemo de Bakker. De geboren Hagenees wist in 2007 op 17-jarige leeftijd Wimbledon bij de junioren te winnen. De Bakker is goed bevriend met de manager van Raymond van Barneveld en volgt zelf het darten regelmatig op de televisie.

”Ik heb darten altijd een leuke sport gevonden. Toen ik jonger was, keek ik altijd naar het WK. Dat was in de tijd dat Raymond in de jaren negentig de wereldtitel pakte, dat werd altijd met het hele gezin gekeken. Dat heb ik altijd wel blijven doen”.

Eind 2016 zat Thiemo de Bakker samen met Michael van Gerwen aan tafel bij het programma Peptalk. Foto: Twitter @Peptalk

Eind 2016 zat Thiemo de Bakker samen met Michael van Gerwen aan tafel bij het programma Peptalk. Foto: Twitter @Peptalk

Echter heeft dat in al die jaren nog niet geleid tot een bezoek aan een dartstoernooi. Wel vertelt De Bakker dat hij van plan is om daar dit jaar verandering in te brengen. ”Ik ben nog nooit live bij een toernooi geweest, maar ik ga dit jaar sowieso een keertje kijken. Ik denk dat ik er in Ahoy (Premier League Darts red.) sowieso bij ben.”

De PDC richt zich steeds meer op de nieuwe generatie. Vorig jaar is de Junior Darts Corporation in het leven geroepen voor spelers van tien tot achttien jaar. Verder wordt er ook steeds meer aandacht besteed aan de Development Tour, het circuit voor spelers van zestien tot 23 jaar. Gevraagd naar hoe dat in de tenniswereld geregeld is, vertelt de voormalig nummer veertig van de wereldranglijst dat er in het tennis ook mogelijkheden zijn om je als junior te ontwikkelen.

”Bij ons zijn er veel dingen om te doen bij de jeugd. Ik ben zelf nummer één van de wereld geweest bij de junioren. Bij ons heb je ITF-toernooien en Tennis Europe-toernooien, dus mogelijkheden genoeg om als junior te spelen. Vanaf je zeventiende of achttiende sluit je dan aan bij de senioren.”

Over de overstap van de junioren naar de senioren vertelt De Bakker dat hij in het begin weinig problemen had met deze stap, maar dat hij het vooral moeilijk had met de stap die hij als senior moest maken.

Foto: Tim Colijn

Foto: Tim Colijn

”Ik heb niet heel veel moeite gehad met de omschakeling van de jeugd naar de senioren, ik ben ook best wel snel gegaan. Ik vond het vooral daarna heel moeilijk. Er kwam zoveel zoveel druk bij kijken, en allemaal andere dingen waar ik achteraf gezien nog niet klaar voor was. Ik kan je garanderen dat je mentaal heel sterk moet zijn en dat zal met darten hetzelfde zijn. Je gaat uiteindelijk gewoon klappen krijgen en daar moet je sterk voor in je schoenen staan.”

Nog altijd is er discussie over de vraag of darts nou een topsport is of niet. Edith Schippers, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, werd bij haar bezoek aan het WK Darts gevraagd naar diens standpunt in deze discussie. ”Darts is topsport. De discussie die daarover wordt gevoerd is zo’n non-discussie”, vertelde Schippers destijds voor camera van RTL 7.

De Bakker vindt dat darten ‘honderd procent facetten bevat van een topsport’. ”Ik weet hoeveel de toppers reizen en onder hoeveel druk ze staan. Het prijzengeld dat beschikbaar is en het aantal toeschouwers bij dartstoernooien is vergelijkbaar met andere topsporten. Alleen is het wel zo, denk ik, dat het een sport is die ontstaan is in een kroeg. Hierdoor wordt het door drankgebruik misschien niet gezien als topsport. Ik geloof erin dat ze steeds professioneler worden en dat ook in die dingen steeds meer stappen worden gezet. Het blijft een feit dat wat die toppers doen, ongelooflijk knap is. De meeste mensen weten niet hoeveel ze ervoor moeten doen en laten.”

Tot slot worden twee verschillen tussen de dartssport en het tennis uitgelicht. Het eerste verschil dat ik eruit wil lichten is het lotingsysteem dat gebruikt wordt bij tennistoernooien. Twee jaar geleden publiceerde ik een column waarin ik stelde dat het lotingsysteem van het tennis ook in het darten ingevoerd moet worden. De Bakker, die als tennisser ervaring heeft met dit systeem, ziet daar ook de voordelen van in.

”Ik denk dat het een goede regel zou zijn om aan te passen. Als nummer acht kom je telkens tegenover de nummer één, terwijl de nummer twee je misschien wel beter ligt qua speelstijl waardoor je verder in toernooien kan komen. Daarnaast zit er meer afwisseling in, je speelt niet iedere week tegen dezelfde tegenstander. Ik denk dat ze dat in het tennis heel mooi hebben gedaan.”

Daarnaast is er een groot verschil in sfeer bij de wedstrijden van beide sporten. Terwijl er bij dartswedstrijden een luidruchtige sfeer heerst wanneer de spelers hun pijlen naar het bord gooien, is het bij tennis bijna doodstil tijdens de rally’s. Uiteraard wordt er tussen de punten en games door wel kabaal gemaakt door het aanwezige publiek. Gevraagd naar de gevolgen voor de tenniswedstrijden wanneer de toeschouwers ook tijdens de rally’s gaan joelen en zingen, geeft De Bakker aan dat het effect hiervan voor elke speler anders is.

”Het zal een heel ander beeld geven als dat toegestaan wordt. Ik denk de gevolgen voor iedereen anders is. De ene speler zal het leuk vinden, de ander zal misschien eerder afgeleid worden. Nu moet tijdens het punt iedereen stil zijn, maar daarna mag alles, dus er is wel degelijk een hele mooie sfeer tijdens de tennispartijen. Zelf zou ik er geen probleem. Met de Davis Cup (beetje vergelijkbaar met World Cup of Darts red.) is het bij ons meestal wel rumoeriger, ik houd er wel van.”

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek