Het is zeer goed mogelijk dat de World Grand Prix dit jaar meer dan tien andere deelnemers heeft in vergelijking met vorig jaar. Vooral veel jonge en nieuwe namen dienen zich aan in de race naar Dublin.

Op basis van de huidige tussenstand, gaat dat ook ten koste van drie Nederlanders. Benito van de Pas, Jelle Klaasen en Christian Kist waren ruim vijf maanden geleden present op de World Grand Prix. Kijkend naar de geschoonde ranglijsten, zouden zij nu ontbreken op het ‘dubbel in, dubbel uit toernooi’. Ook Robert Thornton, Mark Webster, Cristo Reyes, Justin Pipe, Richard North en Ronny Huybrechts zijn virtueel niet geplaatst.

De top-16 van de PDC Order of Merit is automatisch geplaatst op dit toernooi. Onder meer Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld behoren op dit moment tot deze namen. De top-8 van deze ranglijst krijgt een ‘seeding’ toegewezen en kunnen elkaar niet treffen in de eerste ronde.

Naast de top-16 van de wereldranglijst, doet ook de top-16 van de geschoonde Pro Tour Order of Merit mee aan de World Grand Prix. De Pro Tour-ranking voor dit evenement wordt gevormd op basis van resultaten in de periode 17 september 2017 – 16 september 2018. Het komende weekend wordt het laatste evenement gespeeld dat meetelt voor kwalificatie voor dit toernooi.

Met name voor Jeffrey de Zwaan en Ron Meulenkamp wordt het een spannend weekend. Zij staan op dit moment aan de goede kant van de streep, maar zijn nog verre van zeker. Kwalificatie voor het Euro Tour-toernooi in Riesa, kan mogelijk beslissend zijn in de race naar plaatsing voor de World Grand Prix.

Jermaine Wattimena is op basis van de geschoonde Pro Tour-ranking wel zeker van deelname. Hetzelfde geldt voor onder meer Max Hopp, Kim Huybrechts en Steve West. Ricky Evans, Steve Lennon en Steve Beaton lijken zich ook te kunnen gaan opmaken voor het toernooi in Dublin.

Tags:

Author: Pieter Verbeek