Jeffrey de Zwaan is dit jaar één van de zes debutanten op de World Matchplay. De jonge Nederlander dankt zijn deelname aan het zomertoernooi in Blackpool vooral aan zijn eindzege op een Pro Tour-toernooi in Wigan.

Eind april boekte De Zwaan zijn grootste succes uit zijn nog prille carrière door Players Championship 10 te winnen. Het was opnieuw een bevestiging dat ‘The Black Cobra’ de potentie heeft om uit te groeien tot een toekomstige wereldtopper.

De Zuid-Hollander liet eerder dit jaar al van zich spreken door Michael van Gerwen te verslaan op de UK Open. Diezelfde Van Gerwen is nu zijn opponent in de eerste ronde van de World Matchplay. De Zwaan houdt gemixte gevoelens over aan deze loting, zo vertelt hij aan Dartsnieuws.com.

”Ik heb niet staan vloeken. Maar had wel zoiets van ‘heb ik weer’. De afgelopen jaren heb ik weinig mazzel gehad met mijn lotingen op de televisietoernooien.”

”Echter heb ik hem eerder gepakt, dus waarom zou dat nu niet nog een keer kunnen. Als je het toernooi wil winnen, dan moet je iedereen kunnen verslaan. Je moet altijd van je eigen kracht uitgaan.”

Chris Dean/PDC

Foto: Chris Dean/PDC

Net als op de UK Open, treft hij Van Gerwen in een ‘best of 19 legs’ format, normaliter het domein van zijn landgenoot. De Zwaan erkent dat hij zelf ook liever over een lang spelformat speelt, in plaats van het gebruikelijke ‘best of 11 legs’ op de Pro Tour.

”Je kan eventueel een leg laten liggen, dat kan gebeuren. Bij een korter format moet je dat dan sneller rechtzetten. Nu heb je nog de mogelijkheid om van achterstand van twee á drie legs terug te komen.”

Nieuw materiaal

Het succes van De Zwaan leverde hem een contract op bij dartsfabrikant Unicorn. Hij kreeg een nieuw setje pijlen, waarmee hij nu zijn wedstrijden gooit op het PDC-circuit. Zijn resultaten zijn als gevolg van de pijlenwissel achteruit gegaan. Toch raakt de voormalig WK-deelnemer niet in paniek. Hij accepteert het feit dat wennen aan nieuw materiaal tijd nodig heeft.

”Ik heb nog niet het gevoel wat ik met mijn oude pijlen wel had. De vorm is weliswaar hetzelfde, alleen zit er een compleet ander soort grip op. Je krijgt ander materiaal, daar moet je aan wennen, zeker omdat ik tien jaar met mijn oude pijlen heb gegooid. Je moet opnieuw vertrouwd raken aan je pijlen en dat heeft tijd nodig.”

De 22-jarige Leidschendammer garandeert deze website dat hij niet in de verleiding gaat komen om zijn oude pijlen te gaan gebruiken in Blackpool. ”Ik ben nu al twee maanden aan de slag met mijn nieuwe pijlen. Laatst heb ik mijn oude materiaal in mijn handen gehad en toen wist ik niet eens meer hoe ik ze vast moest pakken. Ik ben geen type die terug gaat switchen naar oud materiaal, ik ga niet in de verleiding komen om ze opnieuw te gaan gebruiken.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Tags: , ,

Author: Pieter Verbeek