Jeffrey de Zwaan sprokkelde met zijn finaleplek van afgelopen zondag belangrijke ponden binnen voor de World Matchplay-race. ‘The Black Cobra’, die vorig jaar tijdens dat toernooi definitief doorbrak met een plek in de halve eindstrijd, behoort nu tot het virtuele deelnemersveld.

Naast de top-16 van de wereldranglijst, mogen ook de beste zestien nog niet geplaatste spelers op de Pro Tour Order of Merit meedoen aan de World Matchplay. De Zwaan verdiende zesduizend pond afgelopen weekend met zijn finaleplek. Daardoor schoot de Leidschendammer van de 25ste naar de veertiende plek op de geschoonde vloerranking.

Michael van Gerwen is op dit moment de enige Nederlander die zeker is van deelname aan de World Matchplay. Danny Noppert en Jermaine Wattimena staan op dit moment in de top-16 van de geschoonde Pro Tour-ranking en zijn al bijna zeker van plaatsing.

Datzelfde geldt voor Glen Durrant, die in januari de overstap maakte van de BDO naar de PDC. De drievoudig Lakeside-kampioen heeft nog maar een paar duizend pond nodig om kwalificatie veilig te stellen. Ricky Evans en Krzysztof Ratajski zijn sowieso al zeker van een debuut in Blackpool. Ryan Searle en Gabriel Clemens liggen op dit moment ook op koers om hun eerste opwachting te mogen maken in de Winter Gardens.

Clemens zou momenteel de enige Duitse deelnemer zijn op de World Matchplay. Max Hopp en Martin Schindler zijn door hun mindere prestaties van de afgelopen weken uit het voorlopige deelnemersveld gevallen.

Bekende namen als Stephen Bunting, Chris Dobey, Vincent van der Voort, Ron Meulenkamp, Dimitri van den Bergh en Kim Huybrechts staan nu buiten de kwalificatieplekken, maar zitten nog volop in de race om zich te plaatsen voor dit toernooi. Tot aan de cut-off voor de World Matchplay worden nog zes Players Championship-evenementen en zeven Euro Tour-toernooien afgewerkt.

De World Matchplay staat dit jaar van 20 tot en met 28 juli op het programma. Gary Anderson is de titelverdediger, nadat hij vorig seizoen na een thriller afrekende met Mensur Suljovic in de finale.

Foto: Burton DeWitt / @bsd987

Tags: , ,

Author: Pieter Verbeek