Dartster Deta Hedman is geconfronteerd met een racistische e-mail na haar verlies tegen Maria O’Brien in de eerste ronde van de Lakeside.

Een persoon stuurde haar het bericht met de tekst f*cking ugly n*gger (f*cking lelijke neger, red.) nadat Hedman was uitgeschakeld. ‘The Dark Destroyer’ gebruikte dit bericht om te laten zien dat racisme nog altijd een issue is binnen de dartssport. Tegenover de Britse tabloid the Mirror vertelt zij dat ze gedurende haar carrière vaker last heeft gehad van discriminerende opmerkingen.

”Racisme is nooit verdwenen uit de sport, geloof mij maar. Ik geef je een eenvoudig voorbeeld. Toen ik in Tsjechië was voor een toernooi, zei een persoon met een Engels accent ‘dat hij niet wist dat ze een aap hadden geleerd hoe die moest darten’.

”Het eerder genoemde bericht kwam na mijn nederlaag afgelopen zondag. Ik deed geen TV-interview omdat ik erg boos was op mezelf, aangezien ik niet goed gespeeld had. Nadien keek ik op mijn telefoon en ik zag dat ik een e-mail had gekregen. Daarin stond; ‘Maak jezelf van kant, f*cking lelijke neger, je bent een schande voor het darten’.

Hedman raakte van slag door het kwaadaardige bericht, maar werd nog emotioneler van de steun die zij vervolgens kreeg vanuit de dartswereld. ”De prachtige reacties op social media raakte mij enorm. Dat maakte mij nog meer aan het huilen dan die e-mail van één idioot.”

Klik hier voor meer informatie over BDO Lakeside 2019, waaronder het toernooischema en de verdeling van het prijzengeld.

Tags: | |

Schrijver: Pieter Verbeek