Brendan Dolan won begin augustus voor het eerst in bijna vijf jaar tijd weer eens een Pro Tour-titel tijdens de Players Championship-toernooien in Hildesheim.

Een aantal jaren geleden was Dolan van vaste waarde in de top-32 van de wereldranglijst. De Noord-Ier stond in 2011 zelfs in de World Grand Prix-finale en won in de periode 2013-2014 vijf PDC-rankingtoernooien.

Vanaf 2015 ging het echter bergafwaarts met ‘The History Maker’. Hij stond op de nominatielijst om zijn Tour Card te verliezen, maar plots kende Dolan in december een uitstekend WK, waar hij tot de kwartfinale kwam. Ruim zeven maanden later heeft de Noord-Ierse darter zijn opleving extra gestalte gegeven met een hoofdprijs.

”Dat gaf een geweldig gevoel”, vertelt de 46-jarige darter aan Darts Podcast. ”Als je zolang geen toernooien wint, ga je aan jezelf twijfelen.”

”Je weet dat het erin zit, maar door die twijfel lukt het misschien niet. Er zijn zoveel goede spelers die nog geen toernooien hebben gewonnen. Je wil geen opvulling zijn.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Wake-up call

Een dag voorafgaand aan zijn Pro Tour-titel maakte Dolan nog een zwakke indruk. De voormalig major-finalist verloor met 77 gemiddeld in de eerste ronde van Ronny Huybrechts. Een gesprek met zijn vrouw Teresa gaf hem echter vleugels voor de daaropvolgende toernooidag.

”Dat was zeker een wake-up call. Zij haalde de druk van mijn schouders. Ik was zo aan het piekeren. Zo vaak ging ik naar toernooien, terwijl ik met niks thuiskwam. Ik was tweemaal uitgeschakeld tijdens de Euro Tour-kwalificatietoernooien en speelde vervolgens verschrikkelijk slecht op zaterdag tegen Huybrechts.”

”Ronny is zelf ook niet bezig aan een goed seizoen en hij hoefde niet eens goed te spelen om van mij te winnen. Dat maakte het nog slechter voor mij. Als iemand geweldig gooit, dan maakt het niet zoveel uit. Maar als je van iemand verliest die niet goed speelt, zorgt dat voor extra twijfel. Ik baalde er enorm van en mijn vrouw vertelde mij om het achter mij te laten.”

”Ze zei dat ik snel een beloning zou krijgen voor de vele inspanningen die ik lever om beter te worden. Het zou goed komen, ik moest enkel geduld hebben”, zegt Dolan over het telefoongesprek met zijn vrouw.

Hard werken

Na het winnen van zijn zesde PDC-titel is Dolan weer terug in de top-40 van de wereldranglijst. Het zelfvertrouwen is weer terug bij de Noord-Ier en hij hoopt snel nog meer titels aan zijn palmares toe te voegen.

”Ik kan zeker nog meer toernooien winnen. Mijn daggemiddelde was vier punten hoger dan het daggemiddelde van Krzysztof Ratajski toen hij een dag eerder de titel pakte. Dat zegt mij dat ik nog steeds goed genoeg ben.”

”Het hoeft niet bij zes titels te blijven. Ik moet gewoon zo doorgaan en proberen mijn wedstrijden te blijven winnen. Toen ik vroeger op de tiende plek van de wereldranglijst stond, liet ik de touwtjes een beetje los. Dat moet ik niet doen. Iedereen werkt er hard voor, dus ik moet dat ook doen.”

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Tags:

Author: Pieter Verbeek