Voor het vier opeenvolgende jaar wist Michael van Gerwen niet de World Matchplay te winnen. Zodoende blijft hij steken op twee titels (2015 en 2016) op dit prestigieuze toernooi.

De nummer één van de wereld verloor in de tweede ronde van de World Matchplay verrassend met 11-4 van Simon Whitlock. Vooral de manier waarop was ontluisterend. Van Gerwen kwam niet verder dan een gemiddelde van 90.8, zijn laagste op een ranking-major sinds eind 2013.

Volgens darts-analist Co Stompé wordt de hegemonie van de 31-jarige Brabander langzaam doorbroken. ”Momenteel heb ik niet bepaald het gevoel dat hij er alles aan doet om de beste te blijven. Het nieuwe is er voor hem ook een beetje af”, zegt de voormalig trambestuurder tegenover het Algemeen Dagblad.

Stompé kreeg hier gedurende zijn carrière ook mee te maken. ”Zelf merkte ik ook dat ik in mijn beginjaren tien uur per dag trainde, maar dat ik dat later in mijn carrière minder goed kon opbrengen. Je krijgt met een gezin en andere zaken ook nieuwe prioriteiten, zeker als je je al bewezen hebt.’’

Ter verdediging van Van Gerwen wijst The Matchstick wel op het feit dat de wereldtop breder is geworden. ”Jaren geleden was het verschil tussen de subtop en de wereldtop enorm groot. De laatste jaren zijn er veel subtoppers bijgekomen, die steeds meer het niveau van de wereldtop naderen. Dat komt de sport ten goede, het is geen zekerheid meer dat grote namen doorstomen tot de finale. Dat heeft Michael wel bewezen”, aldus Stompé.

PDC

Foto: PDC

Tags: , ,

Author: Pieter Verbeek