Het wereldkampioenschap van de British Darts Organisation (BDO) wordt komend jaar gewoon op Lakeside in Frimley Green gespeeld.

Dat meldt een medewerker van de Lakeside Country Club aan Dartsnieuws.com. Deze persoon liet weten dat de zaal in de periode 5-13 januari niet verhuurd kon worden in verband met de organisatie van het BDO-wereldkampioenschap.

Al maandenlang gonzen er geruchten over een mogelijk vertrek uit de iconische dartstempel, de plek waar het grootste toernooi van de British Darts Organisation sinds 1986 wordt afgewerkt.

Sindsdien wisten Raymond van Barneveld (1998, 1999, 2003 en 2005), Jelle Klaasen (2006) en Christian Kist (2012) daar als Nederlandse darter het BDO WK te winnen. In het damestoernooi was er in 2009 succes voor Francis Hoenselaar, die bij haar zesde Lakeside-finale eindelijk de felbegeerde titel wist te pakken.

Nederlandse Darts Bond

Christian Kist is de laatste Nederlander die Lakeside wist te winnen. Foto: Nederlandse Darts Bond

Dartsbolwerk verliest reputatie

Het afgelopen decennia brokkelde de reputatie van Lakeside snel af. Een aantal toonaangevende namen stapten over naar PDC, de concurrerende bond van de British Darts Organisation. Vanaf 2017 besloot ook uitzendgemachtigde BBC ermee te stoppen. Hierdoor moest de bond opzoek naar een nieuwe zender om het toernooi op de televisiebuis te brengen.

De Britse publieke zender Channel 4 nam de uitzendrechten deels over en zond de middagsessies en de finale live uit. Betaalzender BT Sport nam de avondsessies voor zijn rekening. Channel 4 besloot het contract echter niet te verlengen, waardoor de British Darts Organisation opnieuw zonder uitzender zat.

Volgens de geruchten was dat tegen het zere been van Bob Potter, eigenaar van de Lakeside Country Club en bovendien sinds 2004 sponsor van het BDO-wereldkampioenschap. Geen televisie-uitzender betekent immers minder reclame voor zijn complex, terwijl Potter nog wel verbonden was aan de sponsoring van het prijzengeld.

Geruchten worden versterkt

De geruchten over een vertrek uit Lakeside kreeg extra gestalte toen de British Darts Organisation de speellocatie in Frimley Green had verwijderd uit de agenda en aanpaste in ‘UK’ (United Kingdom, red.).

Met nog ruim drie maanden te gaan tot aan de start van het BDO-wereldkampioenschap, heeft de directie onder leiding van nieuwe voorzitter Derek Jacklin nog geen informatie vrijgegeven over de organisatie van de Embassy, zoals het toernooi soms in de volksmond wordt genoemd.

Een televisiezender is evenmin nog gevonden. Echter lijkt het er dus wel op dat het BDO World Darts Championship net als de afgelopen 33 jaar doorgang vindt op Lakeside.

David Gill/DG Media

Foto: David Gill/DG Media

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek