Zoals gebruikelijk wordt tijdens de WK Darts een set-systeem gehanteerd. De speler die als eerste drie legs pakt in een set, wint deze set. Een beslissende set moet met twee legs verschil gewonnen worden.

De laatste set kent echter maximaal elf legs. Wanneer de stand van 5-5 is bereikt in deze set, gooien beide spelers op de bullseye om te bepalen wie de laatste leg mag beginnen. Door de uitbreiding van het deelnemersveld van 72 naar 96 spelers, is het format voor de eerste twee rondes van de WK Darts aangepast.

De voorronde is verdwenen, waardoor spelers meteen drie sets moeten winnen om een ronde verder te komen. Dit geldt ook voor de tweede ronde, waar een systeem van best of 5 sets gehanteerd wordt. Wel is het zo dat er in de eerste ronde geen tiebreak wordt gespeeld. De laatste set wordt dus beslist over maximaal vijf legs.

Vanaf de derde ronde, wanneer er nog 32 spelers in het toernooi zitten, gaat het format omhoog. In zowel de derde als de vierde ronde wordt er best of 7 sets gespeeld.

De kwartfinale heeft als format best of 9 sets, terwijl in de halve finale zes sets gewonnen moeten worden. Diegene die in de finale als eerste zeven sets wint, is de wereldkampioen van 2019.

Format WK Darts 2019

Eerste rondeBest of 5 sets
Tweede rondeBest of 5 sets
Derde rondeBest of 7 sets
Vierde rondeBest of 7 sets
KwartfinaleBest of 9 sets
Halve finaleBest of 11 sets
FinaleBest of 13 sets

 

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek