Gerwyn Price en Peter Wright staan zondagavond tegenover elkaar in de finale van de Grand Slam of Darts 2019. Voor één van deze spelers lonkt een tweede major-titel.

Beide darters hebben momenteel één major op hun palmares staan. Price won de Grand Slam of Darts in 2018, terwijl Wright in 2017 de UK Open op zijn naam schreef. Leuk detail: Snakebite won de titel toen ten koste van de Welshman, die destijds zijn eerste major-finale speelde.

Price voorkwam op briljante wijze een twaalfde TV-finale tussen Michael van Gerwen en Wright. The Iceman versloeg de nummer één van de wereld in de halve eindstrijd met 16-12. Vooral op de finishes toonde de Welshe darter zich ijzersterk tegen de Nederlander.

De titelverdediger begon het toernooi met een stroeve zege op Mikuru Suzuki in de groepsfase. Ook Robert Thornton bleek een geduchte tegenstander, maar moest na een beslissende leg het hoofd buigen voor de nieuwe nummer drie van de wereld. Ook Dimitri van den Bergh kon Price de weg niet versperren richting de knock-outfase.

Bij de laatste zestien werd Darren Webster op overtuigende wijze met 10-1 verslagen. In de kwartfinale kwam hij Gary Anderson tegen, een herhaling van de Grand Slam-finale uit 2018. Deze partij leverde beduidend minder spektakel op dan vorig jaar; de winst ging met 16-9 naar Price. Daarna was dus ook Van Gerwen niet opgewassen tegen de voormalig rugbyer.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Wright met bommetjes naar finale

Aan de onderkant van het toernooischema wist Wright door te dringen tot de finale. De Schotse darter haalde voor dit toernooi weer eens een nieuw setje pijlen uit zijn assortiment. Tijdens de Grand Slam of Darts gooit Snakebite met zogeheten bommetjes, vergelijkbaar met de pijlen van Phil Taylor in diens afscheidsjaar.

In de groepsfase maakte de voormalig WK-finalist een zeer solide indruk met overwinningen op Wayne Warren, Ryan Harrington en Danny Noppert. Voor Noppie betekende dat overigens uitschakeling in de groepsfase van de Grand Slam of Darts.

Wright maakte vervolgens indruk met sterke zeges op Rob Cross (10-3) en Dave Chisnall (16-12). Tegen Glen Durrant was het minder spectaculair, zeker door een hoog aantal gemiste dubbels. De degelijkheid van Wright gaf de doorslag en zo bereikte hij net als in 2017 de finale in Wolverhampton.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Head-to-Head

Zoals eerder genoemd troffen Price en Wright elkaar eenmaal eerder in een major-finale. Toen ging de winst van de UK Open 2017 met 11-6 naar Snakebite en dat is tweeënhalf jaar later nog altijd zijn enige major-titel.

In totaal speelden de Welshman en Schot al achttien onderlinge duels, waarvan er dertien werden gewonnen door Wright. Price won er vier, terwijl er éénmaal gelijk werd gespeeld in de Premier League Darts.

Dit jaar speelden zij drie partijen tegen elkaar op de televisietoernooien. Daarvan werden er twee gewonnen door The Iceman, de meest recente krachtmeting tijdens de Champions League of Darts ging echter met 10-8 naar Wright.

Klik hier voor meer informatie over dit toernooi, waaronder de verdeling van het prijzengeld.

Speelschema Grand Slam of Darts 2019

Zondag 17 november
Halve finale

Peter Wright (97.34) 16-11 (94.28) Glen Durrant
Michael van Gerwen (101.91) 12-16 (100.73) Gerwyn Price

Finale (20:00 uur)

Peter Wright v Gerwyn Price

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek