Toon Greebe boekte vorige week zijn eerste grote succes op het dartscircuit na zijn voetamputatie eind 2017.

De darter uit Den Bosch heeft de weg omhoog weer gevonden, getuige zijn eindzege op de Polish Open in Polen. ”Wat was dat vet”, blikt Greebe terug in gesprek met Omroep Brabant.

“Het is zonder twijfel mijn grootste titel. Heel speciaal. Voor mijn amputatie had ik nog nooit zo’n groot toernooi gewonnen. Het voelt nu alsof ik de rotperiode echt achter me heb gelaten.”

In december 2017 kreeg Greebe te maken met een enorme tegenslag. Door een infectie in zijn voet moest zijn voet geamputeerd worden in het ziekenhuis. Als gevolg van deze operatie loopt de Nederlander met een prothese. Deze kan hij ook gebruiken tijdens het darten.

“Ik heb net de definitieve koker gekregen voor mijn stomp. Hier moet ik het de rest van mijn leven mee doen. Deze past precies, waardoor ik heel stabiel kan blijven staan. Ook tijdens het darten.”

Foto: PDC

Poging op Q-School

Greebe waagde in januari dit jaar een poging op de Q-School om een Tour Card te bemachtigen bij de PDC. Dit lukte echter niet, waardoor de 30-jarige darter zowel PDC- als BDO-toernooien kan spelen.

“Ik baalde als een stekker toen ik die kaart niet won, maar de knop is al lang en breed om en ik gooi nu zoveel mogelijk toernooien bij de PDC en BDO. Ik heb de lat denk ik te hoog gelegd doordat ik te graag wilde. Ik moet het echt rustig opbouwen.”

Het gaf hem de mogelijkheid om mee te doen aan twee BDO-toernooien in Polen. Deze deelnames leverde Greebe twee finales op, waarvan hij er één won. ”Ik haalde de finale en ik stond echt goed te gooien. Jammer genoeg verloor ik de finale van de Polish Masters.”

“Ik liet dat weekend zien dat ik ook heel constant goed kan gooien. Zo moet het altijd. Maar nogmaals: ik moet nu niet naast mijn schoenen gaan lopen na die overwinning. Rustig blijven en gewoon doorgaan.”

Eerste eenbenige darter op het WK

Vrijwel direct na zijn voetamputatie liet een ambitieuze Greebe weten dolgraag nog een keer in actie te willen komen op het WK Darts. Hij wilde de eerste eenbenige darter op een wereldkampioenschap worden. Dat voornemen is anderhalf jaar later onveranderd.

“Dat wil ik nog steeds. Ik doe er alles voor en ben constant met darten bezig. Maar lukt het dit jaar niet, dan proberen we het volgend jaar weer. Maar het gaat gebeuren, dat weet ik zeker.”

Tags:

Author: Pieter Verbeek