De WDF Europe Cup bestaat sinds 1978 en werd voor het eerst in Denemarken georganiseerd. Eerst alleen voor de heren, vanaf 1982 mochten de dames ook in actie komen.

In 2004 (Finland) werd het herenteam bestaande uit Vincent van der Voort, Dick van Dijk, Mario Robbe onder leiding van Raymond van Barneveld voor het eerst overall kampioen op de WDF Europe Cup.

Co Stompé, Vincent van der Voort, Jelle Klaasen en Niels de Ruiter herhaalden dit kunststukje tijdens de volgende editie in 2006 (Ierland), net als Wesley Harms, Benito van de Pas, Jan Dekker en Christian Kist in 2012 (Turkije) en Richard Veenstra, Wesley Harms, Jeffrey Sparidaans en Gino Vos tijdens de laatste editie in eigen land (Egmond Aan Zee).

Karin Krappen en Francis Hoenselaar wisten samen in 2000 (Nederland) en 2002 (België) de overalltitel te winnen. Een fantastische prestatie die sindsdien en tot nu toe nog eenmaal werd herhaald. Karin Krappen en Tamara Schuur wonnen in 2012 (Turkije).

Tijdens de editie van 2012 (Turkije) zijn door het Nederlands team de meeste medailles gewonnen. Jan Dekker en Christian Kist wonnen het koppeltoernooi, Christian haalde eveneens de finale van het singlestoernooi. Het viertal Wesley Harms, Benito vd Pas, Jan Dekker en Christian Kist wonnen ook het teamevent.

De overalltitel werd hierdoor met overmacht gewonnen. Ook de dames bleken in topvorm. Karin Krappen en Tamara Schuur wonnen het koppeltoernooi en dankzij deze prestatie ook de overalltitel.

Vijf Nederlanders zijn ooit Europees kampioen singles geworden: 
Co Stompé (1998)
Raymond van Barneveld (2004)
Richard Veenstra (2016)
Francis Hoenselaar (1996, 2004, 2010)
Sharon Prins (2016)

Het aankomende EK zal plaatsvinden van 25 t/m 30 september in Hongarije. Meer informatie kunt u hier vinden.

Bron: NDBDarts.nl

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek