Kim Huybrechts miste slechts nipt kwalificatie voor de World Matchplay. De Belg liet begin dit jaar enkele sterke prestaties noteren en voor hem kwam de coronabreak dan ook bijzonder ongelegen.

In een exclusief gesprek met Dartsnieuws vroegen we Huybrechts hoe hij uit de lockdown gekomen is en hoe hij aankijkt tegen de eerste major-winst van landgenoot Dimitri van den Bergh.

Op het laatste Players Championship net voor de lockdown bereikte Huybrechts de halve finales. Na een moeilijke periode leek hij opnieuw gelanceerd. “Die lockdown kwam inderdaad op een bijzonder slecht moment, ik was in goede vorm en mentaal stond ik weer sterker, er kwamen ook Euro Tours aan. Maar helaas heeft corona er anders over beslist.”

“Zoals voor iedereen was die lockdown een redelijk saaie periode”, vervolgt Huybrechts. “In het begin heb ik heel veel getraind. Tegen het einde aan was de motivatie iets minder omdat je in dezelfde sleur zit met geen toernooi als doel voor ogen.”

Op de PDC Summers Series, de eerste reeks toernooien na de onderbreking omwille van het coronavirus, kwam ‘The Hurricane’ niet verder dan de laatste 64. “Ik miste veel dubbels en werd hier elke keer op afgestraft. Hierdoor verloor ik mijn plaatsing voor de World Matchplay.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Nieuw materiaal

Net zoals veel spelers is ook Huybrechts aan het experimenteren met nieuw materiaal. “Ik heb onlangs bij een nieuwe dartsleverancier getekend, namelijk Bulls Nederland, zij zijn bezig mijn pijlen te ontwerpen. Momenteel speel ik met Danny Noppert darts maar weldra zullen mijn eigen pijlen op de markt te koop zijn.”

De 34-jarige Belg sprak eerder dit jaar de wens uit om opnieuw op te klimmen richting top-20 op de wereldranglijst. Hoe kijkt hij daar nu tegenaan en naar welke toernooien kijkt hij in het bijzonder uit? “Dat is momenteel nog vrij onduidelijk omdat er een opflakkering is van de pandemie. Het is dus nog afwachten welke toernooien er effectief zullen doorgaan en welke toernooien definitief van de kalender zullen verdwijnen.”

IJzersterke Dimitri

We kunnen er natuurlijk niet naast kijken, vorige maand won Kim’s landgenoot Dimitri van den Bergh zijn eerste major op de World Matchplay. “Natuurlijk had ik dit in Dimitri gezien, maar het verbaast me wel enigszins dat dit zo snel is gebeurd. De manier waarop hij het tornooi domineerde bewijst echter hoe talentvol deze jongeman is. Mentaal is hij ijzersterk en een voorbeeld voor vele spelers. Of het mij extra motivatie geeft? Of het nu Dimitri of iemand anders is die het toernooi wint, ik ben altijd sterk gemotiveerd om mij te bewijzen en toernooien te winnen.”

Belgische media

Tot slot peilden we bij Kim nog even naar de aandacht die de dartssport in de Belgische media krijgt. De zege van Van den Bergh kreeg immers toch de nodige weerklank. “Laat ons hopen dat de dartssport nu eindelijk de aandacht krijgt die het verdient. Maar in het verleden, toen ikzelf mooie prestaties heb geleverd, kwam er ook een kleine opflakkering over darts in de media, helaas blijft deze aandacht niet lang duren in België.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Tags: ,

Author: Bram Coenen