Ashley Zaat was eind december één van de walk-on girls op het WK Darts. De Noordwijkse dame werd de eerste Nederlandse walk-on girl op het grootste dartsspektakel van het jaar.

Wat zij toen echter nog niet wist, is dat het WK het laatste toernooi was waarbij walk-on girls werden gebruikt. In een interview met Dartsnieuws.com blikt Ashley terug op haar werkzaamheden in het Alexandra Palace en geeft ze haar mening over de verdwijning van de walk-on girls.

”Als walk-on girl op het WK lopen, was altijd mijn doel. Het was geweldig dat dit na drie jaar lukte. Ik had het wel iets spectaculairder verwacht, maar uiteindelijk is het spelletje hetzelfde als op de andere toernooien.”

”De aandacht op het WK Darts is wel veel groter. Dit toernooi is veel internationaler. Iedereen kijkt, alle spelers willen hier staan. Dit is hét evenement van het jaar. Mijn social media ontplofte tijdens het WK, iedereen wist mij te vinden. Dat was wel even anders dan wanneer ik op een Euro Tour-toernooi werk.”

Gevraagd naar wat dan wel het hoogtepunt is uit haar loopbaan als walk-on girl, gaat ze voor de speelronde van de Premier League Darts in Rotterdam. Zowel het WK als de Premier League vindt Ashley geweldig, maar Ahoy vond ze nog spectaculairder.

”Ik vond de Premier League-avond in Ahoy Rotterdam veel sensationeler. Misschien komt dat omdat dat in Nederland was. Het publiek zit daar in het oranje en je voelt je wat meer thuis. Maar begrijp me niet verkeerd, ik vond het in Londen ook waanzinnig. Maar de Premier League was voor mijn gevoel meer een belevenis.”

Op eigen initiatief dwong Ashley een plekje op het WK af. Ze onderhield contact met één van de bestuurders bij de PDC, die haar uiteindelijk uitnodigde om naar Engeland te komen.

”Ik zei vaak tegen Matthew Porter (algemeen directeur PDC, red.), dat ik graag eens op het WK wilde werken als walk-on girl. Elke keer dat ik hem zag, herinnerde ik hem daar aan. Een maand voorafgaand aan het wereldkampioenschap kreeg ik een e-mail van Porter met de vraag wanneer ik naar het WK kwam. Vanaf dat moment werd het geregeld.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Verdwijning walk-on girls

Een week voorafgaand aan de start van het wereldkampioenschap, vertelde Michael van Gerwen dat hij vermoedde dat de walk-on girls snel uit de dartssport gingen verdwijnen. Op dat moment wist Ashley nog van niks, zo geeft zij aan.

”Voor mij waren de verhalen over de mogelijke verdwijning van de walk-on girls een complete verrassing. Ik heb toen gevraagd aan de PDC of dat klopte. Ze hielden de boot een beetje af, maar gaven wel aan dat ze ermee bezig waren. Vooral omdat toen ook was aangegeven dat niet alle uitzenders het leuk vonden dat er walk-on girls in beeld waren.”

Vlak voor de start van de Unibet Masters sijpelde het bericht binnen dat de walk-on girls helemaal niet meer te zien zullen zijn op televisietoernooien. Uitzendgemachtigden willen de dames niet meer op televisie in beeld brengen. Bovendien wordt het vrouwonvriendelijk genoemd. Ashley is het daar niet mee eens, ze heeft er immers zelf voor gekozen om dit werk te doen.

”Ik denk dat het een verkeerde beslissing is, darten is een echte mannensport. Het heeft vrouwelijkheid nodig om het een beetje show te geven.”

”Voor mezelf vind ik het helemaal niet vrouwonvriendelijk. We hebben gewoon een nette jurk aan, in deze kleding kan ik bijvoorbeeld ook naar een feest gaan. Het is niet zo dat we er halfnaakt bijlopen. Het is natuurlijk wel wat bloter dan normaal, maar dat hoort gewoon bij in het modellenwereldje.”

”Ik heb er nou eenmaal voor gekozen om dit werk te doen. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe je er zelf mee omgaat en zelf uitziet. Ik ben helemaal echt; ik heb geen nepborsten of neplippen, helemaal niks neps. Een pure vrouw en daar hoef ik mij niet voor te schamen.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Voetbal Inside

Wat Ashley wel vrouwonvriendelijk vindt, zijn de opmerkingen van René van der Gijp en Johan Derksen bij Voetbal Inside. Ze denkt dat de kijk op walk-on girls door dit soort uitlatingen is veranderd.

”Het gesprek bij Voetbal Inside waarbij ze het hadden over de borsten van walk-on girl Daniella, was wel vrouwonvriendelijk. Het was op een nare manier, ik ben blij dat ze niet zo over mij praten, dat zou ik verschrikkelijk vinden.”

”Zij maken er misbruik van. Op de manier hoe andere mensen erop reageren, heeft ertoe geleid dat er veranderingen zijn doorgevoerd. Een groepje personen verpesten het voor de rest. Het is wel mijn baan en die wil ik graag houden. Als mensen er zo over praten, dan verdwijnen dit soort banen en dat is jammer.”

”Mensen denken dat we alleen aanwezig zijn voor het plaatje, maar dat is niet zo. Wij hebben ook inhoud. Zij denken dat we leeghoofden zijn, maar ze moeten verder kijken dan hun neus lang is.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek