Het zou een symbolisch afscheid van Raymond van Barneveld kunnen zijn. Oud-leerling Jeffrey de Zwaan die hem op diens laatste WK met pensioen stuurt.

De twee Nederlanders staan in de tweede ronde van het WK Darts mogelijk tegenover elkaar. De Zwaan staat al in de tweede ronde, terwijl Van Barneveld eerst nog moet afrekenen met Darin Young.

Van Barneveld stond aan de wieg van De Zwaan’s profcarrière. Samen met Mike Zuydwijk en Dirk van Duijvenbode behoorde The Black Cobra tot Team Bengi. Ook Barney was aan dat management verbonden en trad op als spelersbegeleider van het eerder genoemde drietal. Aan deze samenwerking kwam begin 2018, vlak voordat De Zwaan zijn PDC Tour Card heroverde, ten einde.

”Het zou een mooi verhaal zijn als de leerling hem op zijn laatste WK eraf gooit”, vertelt De Zwaan in een interview met Dartsnieuws. ”De loting gaf een dubbel gevoel natuurlijk. Raymond is een goede vriend van mij en dit is zijn laatste wereldkampioenschap. Aan de andere kant ben ik daar niet zo mee bezig. Hij moet eerst nog van Young zien te winnen.”

Mocht het tot een Nederlands treffen komen in de tweede ronde, dan zullen de schijnwerpers vooral op Van Barneveld worden gericht. De vijfvoudig wereldkampioen zou immers zomaar zijn laatste WK-wedstrijd kunnen spelen.

De Zwaan vindt het geen probleem om dan in de schaduw te staan van zijn illustere landgenoot. ”Dat is logisch. Het is zijn laatste WK en Raymond is een legende voor de dartssport. Het is alleen maar leuk dat er extra aandacht voor Raymond is.”

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Kritiek Mardle

Onlangs blikte deze website met darts-analist Wayne Mardle vooruit op de mogelijke clash tussen De Zwaan en Van Barneveld. Mardle was in dat gesprek kritisch over de ontwikkeling van de tweevoudig Players Championship-winnaar.

Zo vond Mardle dat De Zwaan te weinig wint voor iemand met zijn talent en stilstaat in zijn ontwikkeling. De Leidschendammer kon zich wel vinden in de opmerkingen van de vijfvoudig WK-halvefinalist.

”Dat klopt. Het is wel een goed jaar geweest, maar ik had zelf hogere verwachtingen. Ik ben inderdaad een beetje stil blijven staan. Daar zijn we mee bezig en ik moet gewoon proberen stappen te blijven zetten.”

Onder meer tijdens de Players Championship Finals ging het al vroeg mis voor de 22-jarige Nederlander. Ondanks een 3-0 voorsprong, verloor hij in de eerste ronde met 6-5 van Simon Whitlock. Waar dat aan lag?

”Het was een concentratieprobleem en een gebrek aan zelfvertrouwen op dat moment. Daar ben ik de laatste tijd mee aan het werk. Ik moet zorgen dat ik zelfverzekerd aan het WK begin.”

Hoewel De Zwaan’s WK-resultaten met nederlagen in de eerste ronde (tegen Michael Smith, 2016) en tweede ronde (tegen Rob Cross, 2019) niet goed zijn, biedt zijn vertoonde spel tijdens beide WK’s wel houvast voor de komende editie van het WK Darts.

”Ik speel altijd wel goed [op het WK], maar het levert nog niet de gewenste resultaten op. Daar moet ik mee aan de slag en hopelijk komt het er dit WK wel uit”, aldus De Zwaan.

Doe mee aan het WK Darts Spel en win minimaal 5.000 euro aan prijzen met een eerste prijs van 2.500 euro! Of doe mee aan het GRATIS WK Darts Spel en win 100 euro aan prijzen!

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Tags: , ,

Author: Pieter Verbeek