Voor het eerst in bijna twee jaar tijd betreedt Jeffrey de Zwaan aankomend weekend het hoofdpodium van een televisietoernooi. De 21-jarige Nederlander plaatste zich afgelopen maandag voor de groepsfase van de Grand Slam of Darts.

De Zwaan vocht zich langs Jonny Clayton, Ian White en Robert Thornton op het kwalificatietoernooi en verzekerde zich daarmee van minimaal drie wedstrijden op het grote podium. In aanloop naar zijn debuut op Grand Slam of Darts sprak Dartsnieuws.com met De Zwaan.

”Plaatsen voor de Grand Slam gaf mij echt een geweldig gevoel. Het was een lange tijd geleden dat ik mij had gekwalificeerd voor een televisietoernooi”, vertelt ‘The Black Cobra’ over zijn gevoel nadat hij ‘The Thorn’ had verslagen.

”Ik had in mijn achterhoofd dat ik onlangs de finale van het kwalificatietoernooi voor de World Series of Darts Finals had verloren en ik wilde het niet laten gebeuren dat ik nog een finalewedstrijd zou verliezen. Tegen Thornton in de finaleronde stond het 4-4 en toen werd het wel heel spannend. Ik mocht de laatste leg echter beginnen en gooide gewoon een goede leg.”

In de poulefase is de Zuid-Hollander gekoppeld aan Dave Chisnall, Stephen Bunting en Scott Mitchell. Alle drie spelers die goed doorgooien en geen rare fratsen uithalen tijdens wedstrijden. Kortom, een groep met mogelijkheden, zo beseft De Zwaan.

”Ik denk dat ik wel kansen heb in deze poule. Als ik kijk naar de andere groepen, denk ik dat ik één van de redelijkste poules heb die ik kon krijgen. In principe maakt het weinig uit wat mijn tegenstanders doen, maar het is natuurlijk wel lekkerder als je tegen spelers speelt die in je eigen tempo gooien, dat je gewoon één ritme hebt.”

Stefan Straßenburg/PDC Europe

Stefan Straßenburg/PDC Europe

Kwalificatie voor de Grand Slam of Darts was echter niet de enige opsteker voor De Zwaan in de afgelopen weken. Dankzij een goed slot van het Pro Tour-seizoen, met onder meer een halve finale op Players Championship 22, wist ‘The Black Cobra’ zich ook te plaatsen voor de Players Championship Finals.

Nadat de Zwaan door een schouderblessure een slechte start maakte aan het seizoen, denkt de voormalig winnaar van de World Masters bij de junioren dat hij alles eruit heeft gehaald wat er nog in zat.

”Ik had eigenlijk de hoop al opgegeven, maar de mensen om mij heen bleven mij steunen door te zeggen dat ik niet op moest geven. Op een gegeven moment heb ik dat doorgezet en ben ik er zelf weer in gaan geloven.”

”Ik kamp al anderhalf jaar met een schouderblessure, dat is frustrerend maar dankzij fysiotherapie sta ik nu pijnvrij te gooien. Om het te laten herstellen moet ik wellicht een paar maanden helemaal niet gooien, maar het is voor mij nu ook al top dat ik pijnvrij kan spelen.”

”Het begin van het seizoen is hierdoor mislukt, maar ik heb dat aardig rechtgezet door deze twee toernooien te bereiken. In principe denk ik wel dat ik alles eruit heb gehaald wat er nog in zat.”

Een maand geleden leek De Zwaan in een kansloze positie om zijn Tour Card te behouden voor het komende seizoen. Maar dankzij kwalificatie voor twee televisietoernooien die meetellen voor de PDC Order of Merit én nog een WK-qualifier voor de boeg, zijn er nog kansen om deelname aan de Q-School te voorkomen.

Het doorkomen van de poulefase op de Grand Slam of Darts kan in het gunstigste geval voldoende zijn om na het WK in de top-64 van de wereldranglijst te staan. Mogelijk heeft De Zwaan een kwartfinale nodig op de Grand Slam, of moet hij zijn eerste rondewedstrijd tegen Daryl Gurney op de Players Championship Finals winnen. Wanneer De Zwaan na het PDC World Darts Championship niet in de top-64 staat, rest deelname aan de nieuw opgezette Europese Q-School.

De PDC heeft besloten om vanaf komend seizoen de Q-School op te splitsen in twee delen: één voor spelers uit het Europese vastenland en één voor spelers uit het Verenigd Koninkrijk en overige delen van de wereld. Het gevolg hiervan is dat er geen Tour Cards per dag verdiend kunnen worden, waardoor er dus minder kansen overblijven voor de deelnemers. Tevens is de verwachting dat het grote deel van de beschikbare Tour Cards verdeeld worden op de Q-School in Engeland, waar Nederlandse spelers dus niet aan deel mogen nemen.

”Ik had liever gezien dat het bij één Q-School was gebleven”, stelt De Zwaan. ”Met dat systeem had je vier kaarten per dag, het aantal kaarten wat bij de Europese Q-School per dag verdeeld wordt (wellicht één red.), vind ik weinig.”

”Ik dacht in het begin dat ik sowieso al Q-School moest gaan spelen. Maar nu ik mij voor twee televisietoernooien geplaatst heb, kan ik mijn Tour Card nog behouden en daar ga ik nu ook gewoon voor.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Tags: | | |

Schrijver: Pieter Verbeek