Mario Robbe was één van de tien Europese spelers die een PDC Tour Card overhield aan de Q-School in Hildesheim. De Brabander verraste door één van de vier dagzeges te pakken.

De tweevoudig Lakeside-deelnemer is zodoende verzekerd van deelname aan alle Pro Tour-toernooien in 2018 en 2019. Robbe waagde een laatste poging om dartscarrière bij de PDC op te starten, zo vertelt hij in een interview met Dartsnieuws.com. Als het niet was gelukt om een Tour Card te veroveren, had hij geen toernooien meer gespeeld bij de PDC.

Terugkeer op het dartscircuit

De Tilburger is niet helemaal een onbekende in de dartswereld. Ruim een decennia geleden kwam hij veelvuldig in actie op het BDO-circuit. Na een onderbreking van zes jaar, maakte Robbe in 2014 zijn officiële rentree op de Dutch Open.

”Ik was gestopt met darten. In 2008 had ik een drukke thuissituatie. Toen heb ik voor mijn gezin met destijds drie kinderen gekozen, nu hebben we vijf kinderen. In 2013 ben ik weer begonnen met darten bij Xtreme Sport met vrienden.”

”Vervolgens heb ik in 2015 meegedaan aan een kwalificatietoernooi voor het PDC WK, daar verloor ik de finale om mij te plaatsen. Ik kreeg als troostprijs die gratis deelnames aan de Euro Tour-qualifiers. Toen kwam ik Michael van Gerwen en Vincent van der Voort tegen en die hebben mij voor één jaar gesponsord, inclusief deelname aan de Q-School.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Nieuwe geldschieters

Van Gerwen en Van der Voort stopten na het afgelopen seizoen echter met de samenwerking, waardoor Robbe op zoek moest naar een nieuwe geldschieter. Café de Wijk in Beverwijk bleek bereid om hem te sponsoren voor de Q-School en dus kreeg hij nog een laatste kans bij de PDC. ”Als ik geen Tour Card had gehaald, dan had ik ook geen toernooien meer gespeeld bij de PDC”, zo geeft de 44-jarige Robbe aan.

‘The Dutch Robot’ greep zijn kans op de tweede dag van de Q-School en bemachtigde daarmee een plek bij de elite van de PDC. Dezelfde dag was er nog meer goed nieuws voor Robbe;  MDA Promotions wilde hem graag sponsoren voor de komende drie jaren. Het Engelse bedrijf is momenteel ook het management van spelers als Daryl Gurney, Benito van de Pas, James Wilson en Jamie Hughes.

Verschillen tussen PDC en BDO

De voormalig koppelwereldkampioen bij de WDF heeft dit jaar inmiddels acht vloertoernooien gespeeld bij de PDC. Kwalificatie voor de UK Open zat er niet in voor Robbe. Wel wist hij tijdens de eerste twee Players Championship-toernooien duizend pond aan prijzengeld te verdienen.

”Ik heb tijdens het eerste Pro Tour-weekend goed gespeeld, maar het moet zeker nog beter. Je moet stap voor stap weer omhoog kijken. De organisatie bij de PDC is zeker wat ik er van verwacht had. Alles is veel beter geregeld dan bij de BDO. Daarnaast kan je daar van darten je werk maken. Tenminste, als je de toppers weet te verslaan.”

”Terugkijkend op mijn periode bij de BDO, vind ik dat ze daar te weinig televisietoernooien organiseren. Dat is de reden waarom het niveau bij de PDC hoger ligt. Daar gooi je alleen maar topwedstrijden en veel televisietoernooien, daar word je alleen maar beter van.”

PDC

Foto: PDC

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek