Luke Humphries was afgelopen weekend bewonderen op de Lakeside, waar hij voor Modus Darts een demonstratietoernooi speelde met onder meer Michael van Gerwen.

De Engelsman en de Nederlander kwamen elkaar tegen in de finale, die met 4-1 werd gewonnen door Van Gerwen. Eerder had Humphries wel van Simon Whitlock en James Wade gewonnen.

Waar veel van Humphries’ collega’s op de Lakeside hebben gespeeld alvorens zij de overstap maakten naar de PDC, nam Cool Hand Luke een andere route naar de wereldtop.

Toch vond Humphries het mooi om voor een keertje in de iconische dartstempel te spelen, vertelt Humphries in een interview met Dartsnieuws. ”Ik ben een groot fan van de BDO, ik houd gewoon van darten en hoop dat het goed met ze gaat in de toekomst. Het is jammer dat het BDO-wereldkampioenschap in de toekomst niet meer op de Lakeside wordt gespeeld. Maar ze zijn naar een grotere hal gegaan en ik wens ze veel succes.”

”Er doen veel goede spelers mee aan het BDO WK. Mijn favoriet voor de winst is Martijn Kleermaker, een zeer getalenteerde speler. Ik kijk er naar uit om het toernooi te volgen. Vier jaar geleden had ik een kans om zelf mee te doen aan het toernooi op de Lakeside, maar ik ging er niet volledig voor”, zo legt hij uit.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Ontwikkeling via Development Tour

De route van Humphries naar de wereldtop liep via het jeugdcircuit van de PDC. Daar debuteerde de Britse darter in 2011. ”Ik ging naar de Development Tour toen het circuit werd opgericht. Ik haalde toen nog een kwartfinale, die ik verloor van James Hubbard. Toen ik zestien jaar was, nam ik een korte break van de sport.”

”Een maat van mij nam mij in 2016 mee naar de Super League (Engelse dartscompetitie, red.) en sindsdien ben ik altijd blijven darten. Ik heb drie geweldige jaren gehad op het Development Tour-circuit.”

Humphries bereikte dit seizoen de leeftijd van 24 jaar, waardoor hij komend seizoen niet meer speelgerechtigd is voor het jeugdcircuit van de PDC. Cool Hand Luke nam eind november echter stijlvol afscheid met de jeugdwereldtitel.

”Ik heb alles bereikt wat ik had kunnen bereiken op de Development Tour. Elf titels en een jeugdwereldtitel, ik had niet meer kunnen verlangen. Ik zie mijn jeugdwereldtitel als een beloning voor mijn harde werk in de afgelopen drie jaren. Ik had het rampzalig gevonden als ik geen jeugdwereldtitel had gewonnen.”

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Ups en downs

Ook buiten het dartspodium kreeg Humphries de schijnwerpers op zich, door zich uit te laten over zijn paniekaanvallen en faalangst. Zijn coming out werd met veel lof ontvangen in de dartswereld.

”Ik had een paar enorme hoogtepunten. Kwartfinale op het WK, daar had ik altijd van gedroomd. Ik speelde in de Premier League tegen Gerwyn Price en vervolgens had ik een persoonlijke worsteling.”

”Daar had ik eerder last van gehad, vanwege persoonlijke redenen. Ik gevochten om mijn problemen te overwinnen en ben er eerlijk over geweest. Het is niet zo dat ik mentaal ziek ben. Ik had langst van faalangst, waardoor ik mij niet comfortabel meer voelde op het podium. Je denkt dat je niet goed genoeg bent. Dat heeft met mentale gezondheid te maken. Vraag het maar aan James Wade, hij kan erover meepraten.”

Van Wade is bekend dat hij een bipolaire stoornis heeft. The Machine heeft zelf ook met zijn jongere landgenoot gesproken en Humphries van advies voorzien. ”We hebben er niet uitvoerig over gesproken. Hij zei gewoon; ‘Kijk, ik ben er doorheen gekomen. Probeer het zelf ook te overwinnen’. Ik denk dat het mij is gelukt om mijn faalangst te overwinnen. Nu is het aan mij om progressie te blijven boeken.”

Terugkeer naar Alexandra Palace

Op vrijdag 13 december komt Humphries op de openingsavond van het WK Darts in actie tegen Devon Petersen. Cool Hand Luke heeft mooie herinneringen aan Alexandra Palace, waar hij vorig jaar verrassend de kwartfinales haalde.

Adam Hunt, Stephen Bunting en Dimitri van den Bergh werden verslagen, alvorens de toenmalig regerend wereldkampioen Rob Cross eruit werd geknikkerd bij de laatste zestien. Michael Smith maakte in de kwartfinales vervolgens een einde aan het sprookje van Humphries.

”Ik kijk enorm uit naar het WK, ik heb er goede herinneringen aan. Maar ik sta nog met lege handen, ik moet de zege zelf verdienen en zo goed mogelijk spelen.”

”Devon, ik heb veel respect voor hem en ben goed met hem bevriend. Hij heeft het hart van een strijder. Vaak verloren zonder goed te spelen, maar hij blijft vol vertrouwen. Devon blijft altijd denken dat hij iets kan rechtzetten, dat kan ik bewonderen.”

”Het gaat geen makkelijke wedstrijd worden. Als ik 2-0 voor weet te komen, dan gaat Devon niet opgeven. Als ik een journalist was geweest, dan had ik een 3-2 uitslag ingevuld voor één van ons.”

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek