Na een verloren jaar hoopt Kim Huybrechts met het WK Darts weer een positieve draai aan zijn carrière te geven. In aanloop naar zijn zevende deelname aan het PDC WK, had Dartsnieuws.com een openhartig interview met Huybrechts.

De Belgische darter doet in dit gesprek onder meer een boekje open over zijn mentale en fysieke problemen waarmee hij dit jaar te maken heeft gehad. Verder praat Huybrechts over de jeugdwereldtitel van Dimitri van den Bergh, het darten in België en blikt hij vooruit op zijn partij tegen James Richardson in de eerste ronde van het PDC World Darts Championship 2018.

Mentale en fysieke problemen

De mindere prestaties van de Antwerpenaar dit jaar, zijn voor een groot gedeelte te wijten aan de mentale en fysieke problemen waarmee Huybrechts niet alleen in 2017, maar ook in de afgelopen jaren te maken heeft gehad.

De Belgische nummer één spreekt niet alleen van een zwaar jaar, maar vooral van een moeilijke periode. Want de afgelopen vijf jaar is er veel gebeurd in het leven van Huybrechts, die in december 2012 op 27-jarige leeftijd zijn vader verloor.

Eind maart overleed de moeder van de Huybrechts-broers aan de gevolgen van kanker. Daarnaast heeft Huybrechts een verhuizing achter de rug en kampt hij al ruim een jaar met een elleboogblessure.

Deze gebeurtenissen tezamen zorgde ervoor dat de focus niet volledig bij het darten lag, wat uiteraard invloed heeft gehad op de resultaten dit seizoen. Om zijn mentale problemen te overwinnen, brengt Huybrechts soms een bezoek aan een sportpsycholoog. Al beseft ‘The Hurricane’ dat hij deze problemen vooral zelf moet overwinnen.

”Het is een zwaar jaar voor mij geweest. Ik ben mijn moeder verloren in een gevecht tegen kanker en dat heeft natuurlijk een impact op mij als persoon en ook op de sport gehad. Door het mentale aspect is dit een verloren jaar geweest. Maar na een tegenslag kan je alleen maar de weg omhoog inzetten en daar word je uiteindelijk alleen maar beter van.”

”Ik heb al drie á vier jaar een sportpsycholoog die ik af en toe bezoek. Maar het blijft toch iets wat je zelf moet oplossen. Elke tegenslag waarmee je te maken krijgt, moet je zelf aan werken om er bovenop te komen. Soms is dat moeilijk, maar je hoofd laten hangen is geen optie. Het moet, want er is geen weg terug.”

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Naast het persoonlijke leed, kent Huybrechts dus ook fysiek ongemak. Hij kampt al ruim een jaar met een tenniselleboog. Geen blessure die direct invloed heeft op de resultaten, maar wel iets waarmee je moet leren omgaan. Hiervoor bezoekt Huybrechts een fysiotherapeut, naast de conditionele trainingen die hij doet om fitter aan de start van toernooien te verschijnen.

”Ik heb al ruim een jaar last van een tenniselleboog. Het gaat op-en-af, de ene week heb ik er meer last van dan de andere week. Vooral als je een rustperiode hebt gehad en dan weer gaat starten, heb ik er last van. Het is niet dat het mij wedstrijden kost, maar het is een vervelend ongemak en iets waarmee je moet leren omgaan.”

”Ik ben ook bezig met het opbouwen van mijn conditie. Mijn fysiotherapeut ken ik goed, die was bij mij op het EK komen kijken en die zag dat mijn conditie niet perfect was. Hij stelde voor een fitnessprogramma voor mij uit te werken en daar ben ik nu een maand mee bezig.”

”Ik denk dat conditie een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst van het darten. Als je kijkt naar het drukke schema dat wij hebben, is het belangrijk om in de periode waarbij je geen toernooien hebt aan je conditie te werken. Soms hebben wij lange dagen op de Pro Tour en als je dan niet fit bent, zijn het fysiek zware wedstrijden aan het einde van de dag.”

PDC Europe

Vier keer was Huybrechts de sterkste na een lange dag op de Pro Tour. De Belg won twee Euro Tour-evenementen en twee vloertoernooien. Foto: PDC Europe

Jeugdwereldtitel Dimitri van den Bergh en TV-aandacht in België

Vanaf de eigen bank zag Kim Huybrechts met een trots gevoel toe dat Dimitri van den Bergh in november het jeugdwereldkampioenschap bij de PDC wist te winnen. ‘The Dreammaker’ versloeg Josh Payne met 6-3 in de finale en werd zodoende de eerste Belg die een televisietoernooi wist te winnen bij de profbond.

”Ik ben heel trots op Dimitri. Uiteindelijk heb ik hem bij de PDC binnengebracht, met mijn management gesproken en toen vertelt dat er veel talent in hem zit, veel met hem getraind en dan is het fantastisch dat Dimitri jeugdwereldkampioen geworden is”, zegt Huybrechts over de eindzege van diens landgenoot.

Dankzij goede resultaten van Van den Bergh dit seizoen, is het 23-jarige talent inmiddels gestegen naar 43ste plek op de wereldranglijst. De jeugdwereldkampioen zit Ronny Huybrechts (41ste, red.) op de hielen en lonkt dus naar een plek op de World Cup of Darts in 2018.

Kim Huybrechts is al jarenlang de onbetwiste nummer één van het Belgische darten. Wanneer Van den Bergh de lijn omhoog blijft doorzetten, kan hij dus een bedreiging worden voor de status van zijn landgenoot. Voor Huybrechts is deze positie vooral een fijne bijkomstigheid, want het doel blijft natuurlijk de eerste plaats op de wereldranglijst.

”Het is altijd fijn om de nummer één van je land te zijn. Dimitri is op dit moment goed bezig en in de toekomst zal hij ongetwijfeld het stokje van mij overnemen, maar natuurlijk hoop ik niet dat het in de komende twintig jaar gaat gebeuren.”

”Je mag er echter ook niet te veel mee bezig zijn. Je wilt niet alleen de beste van je land zijn, maar ook de nummer één van de wereld. Dat is heel moeilijk, maar wel het doel van elke darter. Dimitri is maar één speler van de 128 met een PDC Tour Card en je moet dus ook naar al die andere spelers kijken.”

Ondanks dat Van den Bergh internationaal een mooie prestatie neerzette, leidde dat niet tot enorme aandacht in de Belgische media. Volgens Huybrechts komt dat vooral omdat er op televisie te weinig aandacht aan de sport wordt gegeven.

”Ik heb er zelf niet veel over gelezen of op de televisie gezien. Darten is op dit moment bijzaak, aandacht wordt er nog niet echt aan gegeven. Het begint met veel vaker op televisie komen. Alles begint met aandacht, als je meer toernooien kunt uitzenden, dan gaan er ook meer mensen kijken en misschien zelf gaan beoefenen omdat ze het interessant vinden.”

”Zo is dat in Nederland ook gegaan. Raymond werd wereldkampioen en kwam vervolgens op televisie in talkshows terecht. Michael wordt nu vaak gevraagd voor een sportstudio en dat heb je in België niet.”

Huybrechts was in 2013 te gast in het Belgische programma Sportcafé.

European Championship

In 2015 probeerde PDC de Belgische dartsmarkt te veroveren door het European Championship van Duitsland naar Vlaanderen te verplaatsen. Het werd echter geen groot succes en dit heeft ertoe geleid dat het EK Darts vanaf 2018 weer in Duitsland gespeeld wordt. ‘The Hurricane’ betreurt dit besluit, maar heeft wel begrip voor deze beslissing.

”Het is natuurlijk jammer voor de Belgische dartssport, omdat het toch meer aandacht verdiend. Maar aan de andere kant een begrijpelijke beslissing als je ziet hoe het er in Duitsland aan toe gaat qua fans en aantallen. Onlangs was er een demonstratietoernooi waar achtduizend toeschouwers op af kwamen, daar valt moeilijk mee te concurreren.”

WK Darts

Net als vorig jaar is het WK Darts achter de Belgische decoder te zien. Betaalzender Eleven Sports Network heeft wederom de rechten verworven om het belangrijkste dartstoernooi van het jaar uit te zenden.

Abonnees van het Belgische televisiekanaal kunnen Kim Huybrechts op donderdag 21 december in actie zien op het WK Darts, want dan staat ‘The Hurricane’ in de eerste ronde tegenover James Richardson.

Zijn Engelse tegenstander maakte in 2016 een succesvolle comeback op de PDC Tour, nadat hij in 2012 bekendheid verwierf door Raymond van Barneveld in de eerste ronde van het WK met 3-0 in sets naar huis te sturen. Huybrechts is dus gewaarschuwd voor de kwaliteiten van Richardson.

”Het is een taaie klant, een vechtertje”, vertelt Huybrechts over zijn aankomende opponent. ”Het is een loting die beter had gekund, maar ook veel slechter. Je kan 2-0 in sets voorstaan tegen James, maar dan nog geeft hij niet op.”

”Als ik mijn eigen spel speel, zou het in principe geen probleem mogen zijn. Maar indien je dat niet doet, heb je een probleem want James blijft een klasse darter. Het is een faire speler en heeft een mooi ritme. Ik verwacht dat het wel een mooie wedstrijd kan worden.”

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Tags: | |

Schrijver: Pieter Verbeek