Het Belgische team met de broers Kim en Ronny Huybrechts in de gelederen presteert altijd goed op de World Cup of Darts. Net zoals de laatste jaren is België dan ook een outsider voor de eindzege op het WK voor landenteams.

Het Vlaamse tweetal speelde in 2013 voor het eerst samen op de World Cup of Darts en haalden toen meteen de finale. In de afgelopen drie jaar haalde België tweemaal de halve finale en één keer de kwartfinale.

”We vinden het allebei een top toernooi om te spelen en het format ligt ons ook goed, vertelt Kim Huybrechts in een interview met Dartsnieuws.com. ”Ronny en ik hebben in het verleden veel koppeltitels behaald en dat is een extraatje om op terug te vallen als één van ons de single verliest.”

”Ik vind het persoonlijk eens fijn om in een ander format en met verschillende landen te spelen. Tijdens mijn BDO-periode waren mijn favoriete toernooien dan ook de Spring Cup, Europe Cup en de WDF World Cup. Voor je land uitkomen is altijd bijzonder en dat doe ik altijd met een trots gevoel!”

Twee maanden geleden kregen de Belgische broers met een enorme tegenslag te maken met het overlijden van hun moeder. Daarmee gaan de gedachte terug naar vier jaar geleden. Een aantal maanden voor de start van de World Cup of Darts 2013 overleed de vader van Kim en Ronny Huybrechts. Destijds waren ze extra gesterkt om een goed resultaat te behalen als eerbetoon aan hun vader, wiens droom het was dat de twee broers samen op het groot podium zouden spelen.

”We hopen zeker op een mooi eerbetoon voor onze moeder, maar het is toch anders omdat onze vader meer betrokken was met het darten. Hij dartte zelf ook en volgde ons op de voet. Onze moeder volgde het allemaal wel, maar niet met dezelfde interesse als onze vader.”

Om een mooi eerbetoon te bewerkstelligen kan Kim in ieder geval rekenen op de steun van zijn broer Ronny. Van ‘The Rebel’ wordt weleens gezegd dat hij voor elk team de ideale ploegmaat is, aangezien hij mensen goed kan inspireren en altijd de rust bewaard binnen het team.

”Ronny is altijd al een hele goede motivator geweest voor mij en dat is handig tijdens zo’n toernooi. Hij is ook nog eens een geweldige teamspeler, is ook altijd de captain van ons lokale team geweest. Zo’n speler is gewoon belangrijk in dit toernooi want je speelt niet alleen.”

In de eerste ronde staan de Belgen tegenover Nieuw-Zeeland, één van de zwaarst mogelijke lotingen. Desondanks zijn de gebroeders Huybrechts het natuurlijk aan hun stand verplicht om dit duel te winnen, echter weigert Kim de ‘Kiwi’s’ te onderschatten en al verder te kijken in het toernooischema.

”Nieuw-Zeeland vind ik best een lastige loting want het zijn twee zeer goede en ervaren spelers. Pas als we hen verslaan ga ik naar de volgende tegenstanders kijken. Gezien ons verleden op dit toernooi en onze status als geplaatst land, rekenen we natuurlijk op een kwartfinale.”

Op de slotvraag of Kim liever samen met Ronny de World Cup of Darts wint of zelf het WK in Londen, zegt ‘The Hurricane’ uiteindelijk toch voor het laatste te kiezen.

”Het liefst win je beide natuurlijk, maar als ik echt moet kiezen dan denk ik dat ik toch voor de titel in ‘Ally Pally’ ga. Dat is toch het hoogst haalbare kampioenschap dat je kan winnen.”

Tags: | | |

Schrijver: Pieter Verbeek