Ruim een week moest Maik Kuivenhoven afwachten of hij een PDC Tour Card had gewonnen op de Europese Q-School in Hildesheim. De Zuid-Hollander was als zevende geëindigd op de Q-School Order of Merit en moest hopen dat het aantal inschrijven bij de Britse Q-School onder de 440 bleef.

Het aantal Tour Cards per Q-School wordt namelijk verdeeld op basis van aantal inschrijvingen. Aangezien de Britse Q-School twee weken later werd gespeeld, moest Kuivenhoven even de wachtkamer in. Op 15 januari kwam dan toch de bevestiging dat de 30-jarige darter uit Naaldwijk een PDC Tour Card heeft bemachtigd.

”Ik wilde het heel graag, maar wilde vooral niet te veel hopen. De laatste dag was ik wel wat nerveus toen de deadline naderde. Echt fantastisch dat het gelukt is”, vertelt Kuivenhoven in een interview met Dartsnieuws. ”Uiteraard ben ik heel blij met het behalen van een Tour Card, maar nu gaat het pas beginnen. Ik werk hard om mijn droom uit te laten komen.”

”Dit jaar wil ik mijn dartscarrière een boost geven. Door deelname aan de Q-School verzekerde ik mijzelf ervan om in ieder geval een jaar PDC te gooien. Ik wil dat ik kans maakte op een Tour Card, maar door de grote concurrentie had ik dat niet gelijk verwacht.”

Kelly Deckers/PDC Europe

Foto: Kelly Deckers/PDC Europe

Spannende slotdag op Q-School

Kuivenhoven was één van de drie darters op de Q-School die elke dag minimaal twee punten wist te verzamelen voor de eindranglijst. Na drie dagen stond zijn puntentotaal op acht, waardoor bij een goed resultaat op de slotdag een Tour Card binnen handbereik was.

”Er stond niet te veel druk op voor de laatste dag. Ik wist dat ik er goed voor stond, maar moest het eerst nog laten zien.” Op de slotdag verloor hij bij de laatste 32 met 5-4 van Madars Razma, een nederlaag waar Kuivenhoven flink de smoor in had.

”Het was ontzettend balen. Als ik de laatste leg van Razma gewonnen had, dan was ik als vijfde geëindigd op de Q-School Order of Merit. Na die wedstrijd besefte ik dat het spannend werd of ik een Tour Card ging halen.”

‘Mooie resultaten laten zien op Pro Tour’

Door het behalen van een PDC Tour Card mag de Naaldwijker de komende twee seizoenen in ieder geval aan de UK Open en alle Pro Tour-toernooien deelnemen. Het afgaan van de PDC Tour is duur, maar Kuivenhoven heeft het financiële plaatje al rond gekregen. ”Voordat ik naar de Q-School ging, had ik al een hoofdsponsor. Zij zorgen samen met een aantal andere sponsors ervoor dat ik de Pro Tour kan gooien. Ik ben heel blij dat zij mij deze kans geven.”

Voor één major (UK Open, red.) heeft Kuivenhoven zich dus al geplaatst. Maar als het aan hem ligt, blijft het daar niet bij. ”De doelstelling voor komend jaar is om alle toernooien te gooien en daar zo goed mogelijk te presteren. Ik wil mij graag voor de Euro Tour plaatsen en mooie resultaten laten zien op de Pro Tour.”

Kelly Deckers/PDC Europe

Foto: Kelly Deckers/PDC Europe

Tags: , , ,

Author: Pieter Verbeek