Na een jaar ploeteren op het Challenge Tour-circuit is Yordi Meeuwisse dit jaar weer teruggekeerd op het hoogste niveau van de PDC.

De Zuid-Hollander had in 2016 en 2017 een Tour Card, maar wist in deze periode geen vaste positie in de top-64 van de wereldranglijst te veroveren. Daardoor moest Meeuwisse begin 2018 naar Q-School om te proberen opnieuw een Tour Card te veroveren.

Dat mislukte, waardoor de voormalig winnaar van de Sunpark Masters op de Challenge Tour moest spelen in 2018. In januari dit jaar was het wel raak op de Q-School, waardoor Meeuwisse opnieuw twee jaar de kans krijgt om in de top-64 van de PDC Order of Merit te komen.

Het succes op de Q-School was een enorme opluchting voor de Poeldijker, die na zijn WK-debuut in december al de wens uitsprak om weer op de Pro Tour te mogen verschijnen. ”Dat was helemaal super. Een Tour Card halen is wat je wilt wanneer je bij de PDC speelt en dat is gelukt”, vertelt Meeuwisse in een interview met Dartsnieuws.

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

‘Van grote mannen naar lagere divisie’

Vorig jaar was het vooral mentaal gezien een zwaar seizoen voor de 31-jarige darter. ”In het begin was het moeilijk om mijn focus op de Challenge Tour te leggen. Eerst heb je bij de grote mannen meegedaan en je gaat dan toch een divisie lager spelen”, vertelt Meeuwisse over de periode waarin hij zijn Tour Card kwijt was.

De Challenge Tour is fysiek ook pittig. Anders dan tijdens de Pro Tour, wordt bij het tweede niveau van de PDC liefst twee toernooien op één dag afgewerkt. ”De Challenge Tour is veel zwaarder (dan de Pro Tour, red). Vaak was ik om half negen ’s morgens al in de zaal. Één keer heb ik tijdens het tweede toernooi van de dag de kwartfinale gehaald, dat was om half tien ’s avonds. Dat zijn dan lange dagen.”

Meeuwisse verdiende dit seizoen al vijfduizend pond op de Pro Tour. Tijdens zijn eerste periode als Tour Card-houder in 2016, verdiende de Nederlander 2500 pond in zijn eerste tien weken. Qua prijzengeld is hij er dus op vooruitgegaan, maar geldt dat ook voor de vorm?

”De vorm is goed. Ik merk wel dat het beter gaat als toen, ik doe er nu ook veel meer voor. Zeker als je kijkt naar trainingen. De Challenge Tour is in dat opzicht wel goed voor mij geweest. Het hielp mij meer te focussen op het darten en verder te gaan met het halen van mijn doelen.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Tags: , ,

Author: Pieter Verbeek