Het was voor velen nog een onbekende naam, toen Cameron Menzies vorig jaar november zijn debuut maakte op de Grand Slam Of Darts. Door de emotie die Menzies in zijn wedstrijden op televisie liet zien, werd hij al snel favoriet bij het publiek.

Zijn wedstrijd tegen Berry van Peer, die in een beslissende leg tot een emotioneel einde kwam, is bij veel dartsliefhebbers bijgebleven. Na zijn debuut op de Grand Slam of Darts begon de wil om op een groot podium te spelen te kriebelen bij Cammie. Na een teleurstellend WK bij de BDO speelde hij Q-School, waar hij geen tourkaart wist te winnen. Menzies speelt daarom nu op de Challenge Tour, waar hij alsnog probeert een tourkaart te bemachtigen.

“Doordat ik op de Challenge Tour speel, ontwikkel ik veel meer wedstrijdervaring. Bij de BDO speelde ik wedstrijden van best of five, soms best of seven. Bij de PDC is het format op de toernooien gewoon iets langer, waardoor er geen man overboord is als je de eerste twee legs van een wedstrijd verliest.”

Tijdens de Dutch Darts Masters in Zwolle speelde Menzies zijn tweede Euro Tour-toernooi, met groot succes: Cammie haalde de finaledag, en bereikte de laatste 16, waar hij in een beslissende leg verloor van Kyle Anderson. Toch was het resultaat voor Menzies iets om moed uit te putten.

“Het is geweldig om op de Euro Tour te spelen,” vertelt de Schot in een interview met Dartsnieuws.com. “Het verre reizen moet ik mezelf nog wel aanleren, maar als je het niet fantastisch vindt om voor het grote publiek te spelen, moet je je afvragen wat je op het circuit doet.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

De Schot leek in Zwolle het publiek achter zich te scharen. Tegen Kevin Münch ging Menzies als een geoliede machine naar 5-0. Het Nederlandse publiek begon al snel met teksten als Auf Wiedersehen te scanderen richting de Duitse tegenstander van Menzies. “Ik moest wel even nadenken wat het betekende. Misschien is het slim om me iets meer in de Duitse taal te verdiepen. Als ik deze toernooien vaker ga spelen de komende maanden, dan zal ik vaker dan ooit in Duitstalige landen zijn.”

Menzies stapte begin dit jaar over van de BDO naar de PDC. De doorslaggevende factor voor dit besluit was de ondersteuning die Menzies kreeg van buitenaf na zijn optreden op de Grand Slam. “Na de Grand Slam ben ik niet alleen als speler gegroeid. Ik kreeg aanbiedingen van een managementteam en meerdere sponsors wilden mij sponsoren. Hierdoor kon ik het darten professioneler gaan oppakken.”

Op de Challenge Tour Order of Merit staat Menzies momenteel op een twaalfde plek. De excentrieke Schotse darter heeft nog acht toernooien om een top-2 positie te bemachtigen voor een Tour Card. Voor Cammie dus nog een flinke klus te klaren om zichzelf binnenkort tourkaarthouder te noemen.

Tags: | |

Schrijver: Justin Hendriks