Danny Noppert maakte zich de afgelopen maanden definitief bekend bij het grote publiek. ‘Noppie’ bereikte de finale van Lakeside en deed daarnaast voor het eerst mee aan de Grand Slam of Darts.

In Frimley Green boekte de Nederlander zeges op David Cameron (3-1), Richard Veenstra (4-0), Scott Waites (5-3) en Darryl Fitton (6-3). Het toernooi winnen bleek een brug te ver, Glen Durrant was met 7-3 te sterk.

Afgelopen weekend zagen we het Nederlandse dartsteam tweede worden op de Six Nations Cup. De 26-jarige Fries kwam echter niet in actie op dit toernooi. Noppert verklaart in een interview met Dartsnieuws.com waarom hij is gestopt met het spelen van wedstrijden voor het Nederlands team.

”Het was een mooie prestatie van de mannen. Ik was er niet bij omdat ik besloten heb om met het Nederlandse team te stoppen.”

”Ik heb Nederland een aantal seizoenen vertegenwoordigd, maar het kost te veel vrije dagen. Naast het darten ben ik ook nog 38 uur aan het werk bij een aluminiumbedrijf.”

”Soms is de combinatie van darten en werk lastig omdat het te veel wordt, waardoor ik weinig vrije tijd heb. Echter heb ik het er voor over en daarnaast is mijn baas vrij flexibel.”

Na het bereiken van de finale op Lakeside, boekte Noppert nog enkele goede resultaten op de open-toernooien. Hij haalde de finale op het HAL Open en de halve finale op het Welsh Open.

Daarmee kan ‘Noppie’ terugkijken op een degelijke eerste seizoenshelft, vooral omdat hij aangeeft er weinig tijd in trainingen heeft gestopt en kampte met motivatieproblemen.

”Ik heb weinig tijd in het darten gestopt, al is dat de laatste tijd wel wat meer geworden. Ik heb motivatieproblemen gehad omdat ik te weinig vrije tijd had. Soms is het lastig te combineren vanwege mijn werk. Het gaat de laatste tijd weer goed, ik heb nog genoeg plannen in de toekomst.”

Net als bij de PDC, worden ook de meeste grote BDO-toernooien in het najaar en de wintermaanden gespeeld. In de laatste maanden van het jaar worden de Winmau World Masters, Grand Slam of Darts en de Finder Masters gespeeld, terwijl in januari traditioneel Lakeside en het Dutch Open op het programma staan.

Op de vraag of de opbouw van de dartskalender van invloed is geweest op zijn motivatieproblemen, reageert de Lakeside-finalist als volgt: ”Ja, ik vind het jammer dat de toernooien niet meer verspreid zijn en dat de BDO weinig TV-toernooien heeft. Al is Lakeside natuurlijk een prachtig toernooi om te spelen.”

Lawrence Lustig/PDC

Danny Noppert in actie op de Grand Slam of Darts. Foto: Lawrence Lustig/PDC

In november maakte Noppert zijn debuut bij de PDC. Door zijn hoge ranking op de BDO-ranglijst, werd hij uitgenodigd om mee te doen aan de Grand Slam of Darts. Op dit toernooi liet Noppert een prima indruk achter door zeges te boeken op Nathan Aspinall en Mensur Suljovic.

Hij werd tweede in de poule achter Raymond van Barneveld, en kwam vervolgens Gary Anderson tegen bij de laatste zestien. Noppert wist de tweevoudig wereldkampioen tot het uiterste te dwingen en verloor na het spelen van een beslissende leg. Desondanks koestert Noppert goede herinneringen aan dit evenement.

”Het was één van mijn beste en mooiste toernooien die ik ooit gegooid heb. Ik heb er enorm van genoten, vooral van de steun die ik heb gekregen.”

Door zijn finale op Lakeside is Noppert nu al zeker van een tweede deelname aan de Grand Slam of Darts. Als gevraagd wordt of dit op korte termijn het enige PDC-toernooi is wat op zijn programma staat, of dat hij in januari de overstap naar de PDC gaat maken, vertelt Noppert dat hij nog geen beslissing heeft genomen.

”Ik ben er nog niet over uit wat ik ga doen, ik ga kijken wat de toekomst brengt. Echter is wel zo dat ze bij de BDO graag willen dat je terugkomt als je de halve finale haalt op Lakeside, want dan ben je automatisch geplaatst voor het volgende jaar.”

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek