Krzysztof Ratajski maakt zondagmiddag zijn debuut op de World Matchplay. De Poolse darter maakte vorig jaar indruk door zonder een PDC Tour Card drie Pro Tour-titels te winnen.

Dit jaar heeft Ratajski wel een Tour Card en in juni wist ‘The Polish Eagle’ opnieuw een Players Championship-toernooi naar zich toe te trekken. De Pool weet zich verzekerd van deelname aan nagenoeg alle televisietoernooien dit seizoen.

Maar eerst de World Matchplay, waar hij vastbesloten is om zijn voeten aan de grond te houden. In een interview met Dartsnieuws verklaart Ratajski dat hij trots is op zijn aanstaande debuut in de fameuze Winter Gardens.

”Elk major-toernooi is geweldig. Ik ben erg blij dat ik mag deelnemen aan de World Matchplay”, vertelt de voormalig World Master. ”Dit is een grote eer, waar ik twaalf maanden erg hard voor heb gewerkt. Ik ga alles doen om het beste uit mezelf te halen.”

Krzysztof Ratajski debuteert op de World Matchplay

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Volledige focus

Ratajski wordt grote kansen toegedicht om één van de geplaatste spelers eruit te werken in de eerste ronde. De darter uit het Poolse Warschau treft Darren Webster, gevoelsmatig de zwakste speler van de top-16 geplaatste spelers in Blackpool.

De Engelsman kampte onlangs met een elleboogblessure en is zwaar uit vorm. Een ideale opponent dus voor een debutant. Ratajski toont echter respect voor zijn aankomende tegenstander.

”Er doen 32 spelers mee aan dit toernooi, die allemaal genoeg geld verdiend hebben om daar te staan. Darren hoort daar ook bij, dus hij heeft zijn plek verdiend.”

”Iedereen wordt in staat geacht om een sensationele wedstrijd af te leveren. Dat betekent dat elke tegenstander met dezelfde concentratie wordt benaderd. Het maakt voor mij niet uit of een speler nou als eerste of als zestiende geplaatst is, of helemaal geen beschermde status heeft.”

Verder kijken in het toernooi

De Pool zit in een interessant deel van de loting. Mocht hij winnen van Webster, dan wacht een ontmoeting met Rob Cross of Chris Dobey in de tweede ronde. Gerwyn Price en Ian White zijn de mogelijke tegenstanders in de kwartfinale, terwijl ook Peter Wright en Daryl Gurney in zijn helft van het toernooischema zitten.

Ratajski wil echter niet te ver vooruitkijken en houdt zich enkel bezig met zijn ontmoeting tegen Webster. ”Ik ga altijd een toernooi in met de instelling dat ik het toernooi kan winnen. Maar ik concentreer enkel op mijn eerstvolgende wedstrijd. Ik zie het nut er niet van in om te kijken wie ik kan treffen wanneer ik een potje win.”

Het vertrouwen is echter groot bij ‘The Polish Eagle’, die in juni zijn vierde Pro Tour-titel won. Hij versloeg Nathan Aspinall in de finale van het zeventiende Players Championship-toernooi.

”Dat zorgt natuurlijk voor extra vertrouwen. Maar zelfs als dat niet was gelukt, zou ik weten dat het met de vorm wel goed zit. Zelfs in wedstrijden die ik verlies, laat ik een goede vorm zien, soms zelfs een uitstekende vorm.”

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Tags: , ,

Author: Pieter Verbeek