Ross Smith is tot dusver bezig aan een uitstekend seizoen. Na het bereiken van de kwartfinales op de UK Open, was hij onlangs te sterk voor Michael van Gerwen tijdens het EK Darts.

Eerder deze week kende Smudger opnieuw een hoogtepunt, door zich te kwalificeren voor de Grand Slam of Darts 2019. Smith versloeg Jose Justicia, Wayne Jones, Stephen Bunting en Niels Zonneveld op weg naar plaatsing voor het prestigieuze evenement in Wolverhampton.

De loting voor de Grand Slam of Darts koppelde hem opnieuw aan Van Gerwen. Ook tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis en BDO-darter Jim Williams zitten in zijn poule.

”Een lastige groep met geweldige spelers”, reageert de Engelsman in een interview met Dartsnieuws. ”Maar ik ben goed in vorm en hoop deze groep door te komen. Ik kijk uit naar alle wedstrijden en kan niet wachten om te beginnen.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Terugkeer

Smith deed eenmaal eerder mee aan de Grand Slam of Darts, zes jaar geleden in 2013. Hij verloor zijn drie wedstrijden van Mark Webster, Wes Newton en Simon Whitlock en eindigde onderaan met nul punten en een legsaldo van min acht.

De 30-jarige darter dacht in 2017 aan stoppen, maar besloot na een sabbatical toch door te gaan. Hij won in 2018 zijn Tour Card terug en heeft sindsdien ook op persoonlijk vlak een ontwikkeling doorgemaakt.

”Ik herinner mij nog veel van mijn deelname in 2013. Het was een zware leerschool. Sindsdien ben ik enorm gegroeid als darter. Ik bereid mij veel beter voor op wedstrijden, zowel op als buiten het podium.”

Blik vooruit na zege op Van Gerwen

Eind oktober boekte Smith de grootste overwinning uit zijn carrière door Van Gerwen met 6-5 te verslaan in de eerste ronde van het EK Darts. Hoewel Smudger zichtbaar opgelucht was na die overwinning, blijft hij nu bescheiden over zijn prestatie.

”Natuurlijk gaf het een geweldig gevoel. Maar ik wil het beter doen in deze sport. Ik moet die overwinning vergeten en vooruitkijken naar het volgende toernooi. Uiteindelijk was het maar één wedstrijd en ik wil het in de toekomst beter doen op de toernooien.”

Door zijn prestaties dit seizoen is Smith in ieder geval verzekerd van een PDC Tour Card in 2020. De Britse darter is dichtbij een intrede in de top-50 van de wereldranglijst en hoopt zich snel bij de beste 32 spelers ter wereld te scharen.

”Mijn doel was om na het WK in de top-32 van de PDC Order of Merit te staan. Dat betekent dat ik een goed resultaat op een televisietoernooi nodig heb. Volgend jaar wil ik mij dan nog verder ontwikkelen, beter presteren en nog harder aan mezelf werken.”

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek