Jeffrey de Zwaan keert zondagavond terug naar de plek waar hij vorig jaar zijn grote doorbraak kende.

‘The Black Cobra’ haalde in 2018 de halve finale op de World Matchplay na zeges op achtereenvolgens Michael van Gerwen, Adrian Lewis en Dave Chisnall. De Zwaan plaatste zich dit jaar opnieuw voor het prestigieuze evenement in Blackpool door zijn tweede Pro Tour-toernooi te winnen.

”Ik heb een paar dagen rust genomen. Lekker vroeg naar Blackpool gegaan om hier wat te kunnen relaxen”, zo vertelt De Zwaan aan Dartsnieuws over zijn voorbereiding in aanloop naar de World Matchplay.

”In principe is het hier vorig jaar allemaal begonnen. Dat geeft natuurlijk ook vertrouwen voor mijn komende wedstrijd. Ik heb onwijs veel zin om hier weer te spelen.”

Jeffrey de Zwaan stuntte vorig jaar tegen Michael van Gerwen op de World Matchplay

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Opnieuw lastige loting

De Zwaan begint inmiddels patent te hebben op het krijgen van lastige lotingen. Vorig jaar trof hij Van Gerwen in de eerste ronde, nu is voormalig toernooiwinnaar James Wade zijn tegenstander.

”Ik sta er niet meer van te kijken”, merkt ‘The Black Cobra’ op. ”Je weet dat je sowieso iemand uit de top zestien krijgt. Nu is het dan James Wade, maar het had net zo goed ook weer Van Gerwen kunnen zijn.

Het voordeel van een zware loting is wel dat De Zwaan zijn tegenstander niet kan onderschatten. ”Nu weet ik gewoon dat ik vanaf het begin scherp moet zijn, anders lig je eruit. Ik moet er vanaf de start meteen staan en dan kijken waar het schip strandt.”

Wade is voor veel spelers een lastige tegenstander om te bespelen. Niet alleen vanwege zijn kwaliteit, maar ook vanwege zijn vermogen om tegenstanders minder te laten spelen wanneer het zelf niet lekker loopt bij hem.

”Daar kan ik wel makkelijk mee omgaan. Dat zag je ook vorig jaar in mijn partij tegen Adrian Lewis (tweede ronde, red.). Wade is onwijs goed op zijn finishes. Daar kan hij zijn tegenstanders pijn mee doen en daar moet je jezelf tegen wapenen.”

Spieren van beton

Ondanks een vroege afreis naar Blackpool verloopt de voorbereiding niet helemaal ideaal voor De Zwaan. De Leidschendammer kampt namelijk met een schouderblessure, die hem in zijn eerste periode als Tour Card-houder (2015-2017) ook al parten speelde.

”De afgelopen weken heb ik wat last van mijn schouder. Als je drie á vier uur per dag aan het trainen bent, dan gaat je schouder op een gegeven moment niet echt meewerken.”

”Het is probleem is dat je spieren dan vast gaan zitten. De fysio en masseur hebben dan heel veel moeite om dat weer los te krijgen. Het lijkt dan net of je spieren van beton zijn.”

”Daar moet je dan mee werken, bijvoorbeeld door een weekje rust te nemen. Dat heb ik nu gedaan. Ik ben zaterdag nog even langs een masseur geweest en ik ga zondagavond gewoon knallen”, zo besluit De Zwaan.

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Tags: , ,

Author: Pieter Verbeek