Vincent van der Voort riep PDC-voorzitter Barry Hearn onlangs op om minder invitatietoernooien te organiseren en deze in te wisselen voor toernooien die wél meetellen voor de wereldranglijst.

In gesprek met Dartsnieuws.com komt de Noord-Hollander met een voorstel voor een aanpassing op de kalender. Volgens Van der Voort kan de Masters makkelijk omgeturnd worden tot een rankingtoernooi. Momenteel doet enkel de top-16 van de wereldranglijst mee aan dit toernooi, waardoor er geen prijzengeld is te verdienen voor de PDC Order of Merit.

”Het zou een idee zijn om een rankingtoernooi op te zetten waaraan de 32 beste spelers van het afgelopen jaar mogen meedoen. Dat kan in plaats van de Masters, want dat is geen rankingtoernooi. Spelers worden daardoor op basis van een eenjarige ranglijst beloond voor hun resultaten.”

”De toernooien die er nieuw bijkomen, zijn allemaal invitatietoernooien. Dan wordt het meer een show dan dat het om de sport gaat. De ultieme vraag voor Barry Hearn is dan ook; is darts meer sport of entertainment?”

Kelly Deckers/PDC Europe

Foto: Kelly Deckers/PDC Europe

Persoonlijk vindt Van der Voort darts eerder een sport dan entertainment. ”Voor mij is het zeker een sport. Als Barry Hearn het meer entertainment vindt, dan moeten we ons daarin schikken. Hij is de baas en neemt alle beslissingen. Maar dan moet Hearn dat ook gewoon zeggen. In dat geval maakt je plaats op de wereldranglijst niet uit, omdat alles toch om entertainment draait.”

Raymond van Barneveld kondigde onlangs aan dat hij eind 2019 gaat stoppen met professioneel darten. Echter is ‘Barney’ niet van plan om voorgoed uit de dartswereld te verdwijnen. De 51-jarige Hagenaar hoopt in de toekomst een eigen toernooi op te zetten, bijvoorbeeld een dartsvariant van de Ryder Cup.

Geen goed plan, is de duidelijke mening van collega-darter Van der Voort. ”Raymond klaagt zelf altijd dat hij enkel toernooien wint waarbij geen ponden voor de PDC Order of Merit zijn te verdienen. Met een dartsvariant van de Ryder Cup krijg je weer een toernooi die niet meetelt voor de de wereldranglijst.”

”De kalender is tegenwoordig al aardig vol, maar er zijn een aantal toernooien die gewoon van de kalender kunnen. De World Series of Darts Finals kan ingewisseld worden voor een rankingtoernooi en de Masters kan worden omgeturnd tot een toernooi dat meetelt voor de ranking. Iedereen heeft hier een eigen mening over en dit is die van mij”, besloot de darter uit Purmerend.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek