Dirk van Duijvenbode haalde een finaleplek op de eerste dag van de Q-School, maar moest nog drie dagen wachten alvorens hij zijn Tour Card kon veiligstellen. De geboren Katwijker eindigde op de derde plek van de Q-School Order of Merit en dat was voldoende voor een felbegeerde Tour Card.

Na drie jaar in actie te zijn gekomen op de Pro Tour, raakte Van Duijvenbode eind 2017 zijn Tour Card kwijt. Na de UK Open in maart vorig jaar, speelde ‘The Titan’ geen televisietoernooi meer. Hij viel daardoor uit de top-64 van de wereldranglijst en moest naar Q-School om zijn Tour Card terug te veroveren.

Daags voor de start van het nieuwe Pro Tour-seizoen sprak Dartsnieuws.com met de Zuid-Hollander. Van Duijvenbode blikt allereerst terug op de Q-School en de periode in aanloop naar het vierdaagse evenement in Hildesheim.

”Het waren vier zware dagen. Elke keer vroeg eruit en dan telkens goed moeten gooien. Toen ik van Kenny Neyens won op de laatste speeldag, wist ik dat de Tour Card binnen was.”

”Ik was best gestrest in aanloop naar de Q-School, zat laag in mijn zelfvertrouwen. Lokale toernooien gespeeld, maar daar liep het ook niet goed. Maar toen ik in mijn eerste leg op de Q-School een pijl miste voor een 12-darter, voelde ik wel dat het spel er was.”

Tegenslag

De 25-jarige Nederlander mag zich nu opnieuw bewijzen op het PDC-circuit, in ieder geval de komende twee seizoenen. Driekwart jaar geleden waren er nog geen enkele voortekenen dat Van Duijvenbode zijn Tour Card ging kwijtraken. Hij was virtueel geplaatst voor het EK, WK en de Players Championship Finals. Maar na een slechte tweede seizoenshelft, stond ‘The Titan’ met lege handen.

”Dat was voor mezelf ook een teleurstelling. Het begin was voortvarend, ik was virtueel voor drie toernooien geplaatst en je eindigt dan met nul. Ik merkte dat de focus even weg was van het darten, ondanks dat je dat natuurlijk niet wilt.”

Gevraagd naar de oorzaak van het focusverlies, komt Van Duijvenbode met een samenloop van omstandigheden. Hij kreeg te maken met een noodsituatie op zijn werk, kocht een huis, waarna ook fysieke problemen volgden.

”Een windhoos had de helft van onze werklocatie vernietigd, dat slurpte veel energie uit mij. Ik heb vorig jaar een huis gekocht, toen kreeg ik er ook een blessure bij en dan gaat alles tegenzitten in je hoofd. Dat resulteert dan in slechte resultaten.”

”Je gaat dan naar de toernooien toe met het idee van ‘het mag nu wel eens gaan gebeuren’. Maar dat is dan op niks gebaseerd, want de week daarvoor heb je niks gepresteerd. Ik wist dat ik het EK, WK of de Players Championship Finals moest halen om mijn Tour Card te verlengen.”

”Die druk speelt dan ook wel mee. Want terwijl je eerst een ruime voorsprong had, zie je die steeds verder slinken. Dan komt het steeds op de laatste toernooien aan. Dan wordt de druk ook hoger, ondanks dat je niet in vorm bent. Extra druk is niet verkeerd, maar dan moet je kop er wel naar staan.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Dirk van Duijvenbode in actie op de UK Open. Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Doelstellingen voor het nieuwe seizoen

Nu begint de teller weer op nul. Van Duijvenbode aast in 2018 op plaatsing voor drie televisietoernooien, iets wat hem in 2015 ook lukte. Om zijn doelstellingen te behalen ziet ‘The Titan’ een aantal verbeterpunten voor zichzelf.

”Mijn jaar is geslaagd bij deelname aan minstens drie TV-toernooien. Dan tel ik de UK Open TV Finals ook mee, dat is altijd mijn eerste doel in het seizoen. Daarnaast wil ik graag op de Players Championship Finals en het WK staan, het wereldkampioenschap is natuurlijk het hoofddoel.”

”Ik moet constanter worden. Mijn pieken zijn er echt wel, heb hier en daar wel eens een kwartfinale gehaald. Mijn prestaties op de Euro Tour moeten beter, al waren die vorig jaar al beter dan de jaren ervoor. Eigenlijk zou ik bij één op de vier toernooien de laatste zestien moeten halen, dan ga je op een gegeven moment vanzelf meedoen.”

Doe mee aan het Premier League Darts Spel 2018.  Maak voor maar 5 euro kans op een 1e prijs van 108 euro en een minimale prijzenpot van 668 euro!

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek