Mike van Duivenbode is dit seizoen één van de twintig Tour Card-houders op het PDC-circuit. De Dordtenaar wist in januari op de Q-School een Tour Card te winnen.

Tijdens de tweede dag van de Europese Q-School in Hildesheim sloeg ‘The Pigeon’ – op zijn verjaardag nota bene – toe. Zo versloeg Van Duivenbode onder meer Justin van Tergouw, Dragutin Horvat, Marko Kantele en Madars Razma op weg naar het behalen van zijn Tour Card. Dat Kantele en Razma beiden uiteindelijk ook één van de elf Tour Cards wisten te bemachtigen, maakt de prestatie van de Zuid-Hollander nog indrukwekkender.

Na een aantal moeilijke jaren ging Van Duivenbode vol vertrouwen naar de Q-School, zo zegt hij in een interview aan Dartsnieuws. Het 19-jarige talent voelde dat het winnen van een Tour Card tot de mogelijkheden behoorde.

”Ik wist zeker dat ik het in mij had om een Tour Card te halen. Uiteraard besefte ik dat het een lastige klus ging worden, maar als ik mijn beste spel zou laten zien dacht ik wel kans te maken.”

”Het ging echt heel erg goed. Ik begon met de twee minste partijen van de dag, daarna telkens boven de 95 gemiddeld. Ik heb heel constant staan gooien en daar ben ik heel erg blij mee.”

PDC

Foto: PDC

Strijd tegen darteritus

Het succes op de Q-School volgde na een strijd van anderhalf jaar tegen darteritus. Twee jaar geleden werd Van Duivenbode voor het eerst zelf geconfronteerd met de dartsziekte die ervoor zorgt dat je door een mentale blokkade de dartpijlen niet op tijd of helemaal niet kan loslaten.

”In 2017 heb ik uit het niets darteritus gekregen”, begint Van Duivenbode zijn verhaal. ”Het begon redelijk onschuldig, maar het werd steeds erger. In 2018 is het zelfs zo erg geweest, dat ik een aantal maanden gestopt ben met darten. Dat is een hele moeilijke periode voor mij geweest, omdat ik mijn grootste passie aan de kant heb moeten zetten. Op een gegeven moment had ik er anderhalf jaar last van en had ik de moed [op herstel] opgegeven.”

Voordat Van Duivenbode de moed opgaf, probeerde hij een aantal behandelingen om van zijn darteritus af te komen. Toen deze niet bleken te werken, leek zijn dartsdroom ten einde. ”In het eerste jaar heb ik veel gedaan om van mijn darteritus af te komen. Van therapie tot sportpsychologen en fysiotherapie. ‘Mike, het is klaar. Het is niet meer voor jou weggelegd’, dacht ik bij mezelf. Ik had het plezier en mijn vertrouwen verloren en focuste mij op andere dingen. Het was een nare periode. Ik kwam er maar niet van af en toen heb ik mijn pijlen aan de kant gelegd.”

Het begin van een nieuw hoofdstuk

Toch begon het darten na een aantal maanden weer te kriebelen bij de Nederlander, die begin 2017 nog twee Development Tour-toernooien won bij de PDC. ”Na die drie maanden heb ik mijn pijlen opgepakt en toen ging het met ups en downs. Eigenlijk was de darteritus pas een paar weken voor de Q-School helemaal weg, precies op het juiste moment.”

”Ergens diep in mijn hoofd zit altijd nog wel de angst dat het terugkeert. Alleen heb ik mij daar aardig overheen kunnen zetten, dat is ook gelukkig gebleken op de Q-School. Het is een lang hoofdstuk dat ik nu achter mij wil laten. Tegelijkertijd heeft het mij wel sterker gemaakt, zeker weten.”

Nu het gevecht tegen darteritus is gewonnen, wacht Van Duivenbode in de komende twee jaren een strijd tegen wereldtoppers als Michael van Gerwen, Gary Anderson en Michael Smith. Bang is ‘The Pigeon’, zeker niet. Sterker nog, hij kijkt er enorm naar uit om het PDC-circuit af te gaan.

”Natuurlijk is het een beetje spannend als je tegen spelers als Van Gerwen of Anderson moet spelen. Zeker Van Gerwen, die heb ik van jongs af aan aangemoedigd voor de televisie. Nu sta ik er zelf tussen en ik ga mijn uiterste best doen. Als ik mijn niveau haal dan kan ik van iedereen winnen.”

”Als ik misschien wel een heel goed jaar heb, dan kan ik misschien wel meer spelen dan enkel een WK. Ik ga gewoon proberen zoveel mogelijk prijzengeld bijeen te sprokkelen”, aldus een opgeleefde Van Duivenbode.

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek