Lorraine Winstanley was op de UK Q-School één van de vrouwelijke speelsters die een poging deed om een PDC Tour Card te veroveren. De Engelse deed het helemaal niet zo slecht, want zij bemachtigde drie punten.

Bovendien zorgde Winstanley voor een verrassing door tijdens één van de vier dagen John Part uit te schakelen. ”Een enorme eer”, vertelt de echtgenote van voormalig profdarter Dean Winstanley in gesprek met Dartsnieuws.

”Ik heb genoten van de Q-School. Het was een compleet nieuwe ervaring, maar ik voelde mij erg comfortabel. Ik heb op sommige momenten geweldig gespeeld en het was een eer om tegen John Part te spelen, het was nog mooier dat ik die partij ook won.”

Afgelopen weekend volgde nog een uitstapje naar de PDC, waar de voormalig World Masters-kampioene meedeed aan twee Challenge Tour-toernooien. ”Dat vond ik erg leuk. Ik kon deze keer enkel op zaterdag meedoen, maar het plan is zeker om nog meer van deze toernooien te spelen.”

Chris Sargeant/Tip Top Pics

Foto: Chris Sargeant/Tip Top Pics

Lakeside

Winstanley deed begin januari ook mee aan de Lakeside, waar zij voor het eerst in haar carrière de finale wist te halen van het damestoernooi. In de eindstrijd toonde Mikuru Suzuki zich een klasse beter en de Japanse pakte de wereldtitel bij de vrouwen. De 43-jarige dartster uit Buxton kijkt met gemengde gevoelens terug op dit toernooi.

”Natuurlijk was ik teleurgesteld omdat ik dichtbij de eindzege was, maar ik ben enorm trots met een finaleplek. Het was nog niet mijn jaar en bovendien, Mikuru was fantastisch. Hopelijk levert dat mooie ontwikkelingen op voor de BDO en het vrouwendarts. Ik heb mijn vizier nog steeds gericht op de wereldtitel bij de vrouwen, dat is al een hele lange tijd mijn ambitie.

”Of het nou volgend jaar is of daar na, ik wil wereldkampioen worden. Daarnaast wil ik weer geselecteerd worden voor het Engelse team en een plaatsing afdwingen voor het wereldkampioenschap van 2020.”

Prijzengeld bij dames

De winnaar bij het damestoernooi op de Lakeside ontving 12.000 pond voor haar eindzege. Winstanley als nummer twee kreeg vijfduizend pond. BDO-voorzitter Des Jacklin liet onlangs weten dat het prijzengeld voor de vrouwen flink wordt opgeschroefd.

”Het prijzengeld bij de dames loopt flink achter op het prijzengeld van de mannen”, vindt ook Winstanley. ”Ik snap dat minder deelnemers en lagere gemiddeldes zorgen voor een kleinere prijzenpot. Maar hopelijk worden er sponsors gevonden om het prijzengeld op te krikken, om meer dames over te halen om te gaan darten. Het prijzengeld bij de vrouwen gaat nooit gelijk zijn aan die van de mannen, maar een kleiner verschil zou mooi zijn.”

Evert Zomer

Foto: Evert Zomer

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek