Niels Zonneveld liet vorig jaar voor het eerst zijn gezicht zien op het PDC-circuit. De Noord-Hollander was actief op het Development Tour-circuit en presteerde daar uitstekend, met onder meer één dagzege.

Dit jaar mag Zonneveld het een stapje hoger gaan proberen, want op de Q-School wist hij een PDC Tour Card te veroveren. Hierdoor krijgt de winnaar van het Open Fries 2018 (NDB-ranking, red.) toegang tot de Players Championship-toernooien, waar de wereldtop ook aanwezig is. Een droom die uitkomt, zo vertelt Zonneveld in een interview met Dartsnieuws.

”In eerste instantie was het niet eens de bedoeling om naar Q-School te gaan. Vorig jaar was ik daar niet mee bezig, maar omdat het verrassend goed ging op de PDC Development Tour, ben ik er toch heengegaan. Dat ik dan op de eerste dag een Tour Card weet te halen, is wel een droom die uitkomt.”

PDC

Foto: PDC

Advies van collega-darters

In aanloop naar de start van het nieuwe seizoen nam de darter uit Uitgeest contact op met collega-darters om extra informatie in te winnen over het PDC-circuit. ”Ik heb contact met een aantal spelers over hoe zij het circuit ervaren hebben in het begin, waar je voor moet oppassen en dat je niet zomaar ergens mee in zee gaat. Ze hebben ook gezegd dat de PDC Tour heel zwaar kan zijn in het begin als je bijvoorbeeld zes keer op rij eerste ronde verliest. Dan kan het heel goed zijn dat je minder gemotiveerd raakt en daar moet ik dan rekening mee houden.”

Net als bij de meeste nieuwe Tour Card-houders mikt Zonneveld vooral op het behouden van zijn PDC Tour Card. Hiervoor moet hij zich binnen twee jaar in de top-64 van de wereldranglijst spelen. Indien dat niet lukt, raakt de Nederlander zijn Tour Card kwijt en moet hij opnieuw naar Q-School.

”Voor mezelf heb ik als hoofddoel gesteld om na twee jaar mijn Tour Card te behouden. Voor de rest lijkt het mij leuk om het WK te halen. Het eerste seizoen zie ik als inkomen, om te zien hoe het allemaal loopt. Ik denk dat ik in het tweede jaar specifieker kan zijn over mijn mogelijkheden, want dat vind ik nu nog lastig te zeggen.”

Vrijuit toernooien afgaan

Al snel na het behalen van zijn Tour Card wist een Nederlands management de talentvolle Noord-Hollander binnen te hengelen. Hierdoor kan Zonneveld zonder zorgen het PDC-circuit afgaan in de komende twee seizoenen.

”Hierdoor kan ik alles spelen, ook de Development Tour. Daar ben ik Hemeco heel dankbaar voor, want zonder management wordt het een lastig verhaal. Nu heb je ook niet de druk dat je een bepaalde ronde moet halen om met dat prijzengeld een volgend toernooiweekend te kunnen boeken. Dat is wel fijn.”

Zonneveld heeft zijn debuut op de Pro Tour noodgedwongen moeten uitstellen. Door een administratieve fout mist hij de eerste twee Players Championship-toernooien. De 20-jarige darter is op 16 en 17 februari wel van de partij tijdens Players Championship 3 en 4.

PDC Europe

Foto: PDC Europe

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek