Vincent Kamphuis wist op het nippertje zijn verblijf bij de PDC met minimaal twee jaar te verlengen. De Gelderlander verloor eind 2017 zijn Tour Card, maar veroverde deze felbegeerde kaart op slotdag van de Q-School weer terug.

Kamphuis moest een geweldige inspanning inleveren om zijn Tour Card terug te verdienen. De 37-jarige darter uit Epe had na drie dagen Q-School vijf punten verzameld. Een finaleplek of dagzege was nodig om aan het einde van de rit alsnog een Tour Card te bemachtigen.

Kamphuis begon met nipte overwinningen op Maik Kuivenhoven en Erik Tautfest, waarna Marcel Gugger ruim met 5-0 werd verslagen. Een 5-3 zege op Dirk van Duijvenbode volgde, waarna ook Krzysztof Ratajski aan de zegekar werd gebonden. In de halve finale wachtte een sleutelduel met Diogo Portela uit Brazilië.

De winnaar van deze partij zou de laatste Tour Card pakken. Na een gelijkopgaande start (2-2), won Kamphuis drie legs op rij voor de zege. Dat hij de finale verloor van Gabriel Clemens, mocht de pret niet drukken. De missie na vier dagen Q-School was geslaagd.

”Ik heb hier geen woorden voor”, stamelde Kamphuis tegen Jacques Nieuwlaat. ”Ik sta vier dagen lang de veters uit mijn schoenen te spelen. Ik verlies drie dagen op rij, terwijl ik eigenlijk de betere speler was. Dan heb je nog maar één dag over.”

”Net als twee jaar geleden win ik de Tour Card op de laatste dag van de Q-School. Het zat af en toe een beetje mee, maar dat heb je ook nodig. Tegen Portela was het erop of eronder en het geluk was aan mijn zijde.”

”Nu kan ik weer met de grote jongens meedoen. Dit is eigenlijk kinderspel en dat is niet slecht bedoeld. Als je eenmaal je Tour Card hebt, begint de ellende eigenlijk pas. Dan is het spel wat je hier laat zien, niet goed genoeg. Dan moet alles binnen vijftien pijlen uit, alles wat je mist is dodelijk.”

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek