Christian Kist wist in 2012 voor een daverende verrassing te zorgen door tijdens zijn debuut gelijk de titel te pakken. Onder andere de Britse legendes Phil Taylor en Dennis Priestley gingen hem in het verleden voor.

Kist, afkomstig uit het Twentse dorp Vroomshoop, versloeg in de finale de ervaren Engelsman Tony O’Shea op imponerende wijze: 7-5. O’Shea had een ‘Double Dutch’ in Frimley Green voorkomen door in de halve finale Wesley Harms te verslaan (6-5). Kist liep in de eindstrijd in hoog tempo uit naar een 6-2-voorsprong, maar raakte daarna het initiatief kwijt aan O’Shea. De 50-jarige Engelsman, in 2009 al eens verliezend finalist, knokte zich terug tot 6-5. In de twaalfde set herpakte Kist zich echter.

De Tukker, door de Britse commentatoren ‘The Lipstick’ genoemd omdat zijn mond steeds open valt als hij een pijl gooit, besliste de partij met zijn vierde wedstrijdpijl. Kist was in de eerste halve finale tegen Ted Hankey nog op miraculeuze wijze ontsnapt. De Engelsman stond met 5-3 voor en had de partij kunnen beslissen door bullseye te gooien, maar de tweevoudig winnaar zag zijn pijl naast het ‘hart’ vliegen. Kist trok de partij vervolgens met 6-5 naar zich toe.

Kist verscheen na afloop van de finale met betraande ogen voor de camera van de BBC. Hij weet zijn terugval na de 6-2 voorsprong aan de spanning. ‘’De zenuwen sloegen toen toe’’, aldus The Lipstick. ‘’Ik ben zo blij dat ik nu wereldkampioen ben.”

Bobby George, darts-analyticus bij de BBC, loofde het optreden van de jonge Nederlandse WK-debutant. “Hij heeft hier terecht gewonnen. Elke wedstrijd heeft hij hier goed gespeeld”, aldus George.

Op zaterdag 6 januari begint de 41ste editie van Lakeside. Klik hier voor de loting van Lakeside 2018. Bekijk hier de verdeling van het prijzengeld voor zowel het herentoernooi als het damestoernooi.

Bron: NDBDarts.nl

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek