Martijn Kleermaker was afgelopen weekend één van de winnaars op de Q-School. Via de Q-School Order of Merit veroverde hij zijn PDC Tour Card voor de komende twee seizoenen.

Hierdoor kan de Harderwijker zich meten met de wereldtop. Een enorme stap in zijn carrière waar Kleermaker enorm blij mee is, zo vertelt hij in een interview met Omroep Gelderland. ”Het was de eerste keer dat ik daar aan meedeed en ik had meteen succes, dat is wel extra fijn.”

De 28-jarige darter begon pas tien jaar geleden met het beoefenen van deze sport. ‘Maar toen had ik nog totaal geen internationale aspiraties, dat kwam vier jaar geleden toen ik mijzelf plaatste voor de Nederlandse selectie. Ik dart nu bij de BDO-bond, dat is de amateurbond zeg maar. Daar is het zo’n rommeltje en je moet eigenlijk wel bij de PDC gooien om tegen de beste van de wereld te strijden.”

”Ik wilde heel graag zo’n Tour Card winnen en dat is me gelukt. Nu mag ik twee jaar doen wat ik graag wil. Ik mag me meten tegen de beste spelers van de wereld, dat is een droom.’

Kleermaker is echter ambitieus en wil niet enkel meedoen op de Pro Tour. Hij wil daar ook een rol van betekenis gaan spelen. ”Ik ben er niet alleen om tegen ze te spelen. Het is leuk om mee te doen, maar ik wil geen speelbal zijn. Ik wil met de besten meedraaien en onderdeel van de top van de wereld worden. Dit is een onwijs mooie eerste stap in mijn nog prille carrière.”

Om zijn carrière verder uit te bouwen heeft de Nederlander besloten meer uren in de sport te steken. Daarvoor heeft hij zijn baan bij een retailbedrijf opgezegd. Het binnenhalen van zijn Tour Card leverde ook een sponsorcontract op.

”Dat is echt heel fijn, want 40 uur werken en darten, dat wordt lastig. Dan word je overlopen. Nu kan ik rustig alle toernooien afwerken. Nu kan ik de komende twee jaar alles doen met financiële zekerheid, ik hoef niet na te denken of ik mijn huur wel kan betalen.”

Tags:

Author: Pieter Verbeek