Virtueel hebben vijf Nederlandse darters zich geplaatst voor de World Grand Prix 2019. Onder meer titelverdediger Michael van Gerwen behoort tot dit vijftal.

De nummer één van de wereld is vanwege zijn klassering op de wereldranglijst zeker van deelname aan de World Grand Prix. Ook spelers als Rob Cross, Gary Anderson, Daryl Gurney, Gerwyn Price en James Wade gaan zich via deze ranking plaatsen voor dit toernooi.

Daarnaast wordt de top-16 van de geschoonde Pro Tour Order of Merit uitgenodigd voor de World Grand Prix. Deze ranglijst is gebaseerd op de prestaties van spelers op de Euro Tour en vloertoernooien.

Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan, Danny Noppert en Vincent van der Voort zijn de andere Nederlandse namen die voorlopig in deze top-16 staan. Van der Voort bezet op dit moment de zestiende plek en is dus nog alles behalve zeker. De Noord-Hollander heeft naar verwachting nog zo’n zevenduizend pond nodig in de komende maanden om zich te kwalificeren voor het dubbel-in dubbel-uit toernooi in Dublin.

Raymond van Barneveld deed afgelopen maand niet mee aan twee Euro Tour-toernooien en twee Pro Tours in Wigan. Zijn achterstand op de huidige nummer zestien van de geschoonde vloerranking is opgelopen tot meer dan tienduizend pond. ‘Barney’ heeft voorlopig 20.500 pond verzameld, nummer zestien Vincent van der Voort heeft er 31.000.

Aangezien de 52-jarige Hagenaar al sowieso één Euro Tour-toernooi mist na de zomer, wordt het voor Van Barneveld een zeer lastig karwei om zich nog te plaatsen voor de World Grand Prix.

Debutanten

Nathan Aspinall, Glen Durrant, Krzysztof Ratajski, Chris Dobey en Jamie Hughes gaan op zeker hun debuut maken in Dublin. Hughes speelde zich afgelopen weekend veilig door de Czech Darts Open te winnen.

Er worden nog een hoop toernooien gespeeld voordat het deelnemersveld definitief bekend is. De cut-off ligt op 22 september en tot die tijd worden nog acht Players Championship-toernooien en drie Euro Tour-evenementen gespeeld.

Van Gerwen wist de World Grand Prix vorig jaar voor de vierde keer op zijn naam te schrijven. In de finale was de Vlijmenaar met 5-2 in sets te sterk voor Peter Wright. Dit jaar staat het dubbel-in dubbel-uit toernooi van 6 tot en met 12 oktober op het programma.

Tags:

Author: Pieter Verbeek