De komende periode breken de maanden van de waarheid aan voor Raymond van Barneveld. ‘Barney’ moet in de resterende maanden van dit jaar zijn hoge positie op de wereldranglijst verdedigen.

Momenteel staat Van Barneveld twaalfde, maar een top-16 notering staat in de komende drie maanden op het spel. De 51-jarige Hagenaar haalde twee jaar geleden tijdens zowel de Grand Slam of Darts als het WK de halve finale. Het verdiende prijzengeld van tijdens het WK Darts 2017 is zelfs 29 procent van zijn totale prijzengeld op de PDC Order of Merit.

De vijfvoudig wereldkampioen maakt zich momenteel nog weinig zorgen over zijn positie op de wereldranglijst. Echter weet hij wat hem te wachten staat. ”Als ik naar plaats 24 zak, dan is er paniek.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Meer wedstrijd- en trainingsritme opdoen

Eerder deze week was Van Barneveld aanwezig bij de presentatie van de nieuwe producten van fabrikant Target Darts. Live Darts sprak met de Nederlander, die sinds juli 2017 onder contract staat bij de Engelse pijlenleverancier.

”Ik heb op de World Matchplay en de World Series met het nieuwe materiaal gespeeld. Het is fantastisch en ik heb er steeds meer vertrouwen in. Op dit moment ben ik nog aan het kijken welk gewicht het beste bevalt. Daarmee ga ik de komende weken keihard trainen, want dat is nu heel belangrijk.”

Die trainingen moeten tijdens de Players Championship-toernooien hun vruchten afwerpen. Van Barneveld is immers nog niet geplaatst voor de Players Championship Finals in Minehead.

”De Champions League of Darts heb ik niet gehaald en het European Championship zal ik ook missen. Ik ga wel twee Players Champions spelen in Barnsley en daarnaast in Ierland. Hopelijk plaats ik me daardoor nog voor de Players Championship Finals. De World Grand Prix, Grand Slam of Darts en het WK speel ik uiteraard wel, dat is prima voor mij.”

Positie op de wereldranglijst behouden

Van Barneveld moet de komende maanden dus flink aan de bak om zijn positie op de PDC Order of Merit te handhaven. Lukt dat niet, dan moet ‘Barney’ komend jaar vaker op de vloertoernooien zijn gezicht laten zien.

”Op dit moment ben ik nummer twaalf van de wereld en heb ik niet zomaar een wildcard voor de Premier League. Ik moet dus 80.000 pond verdedigen op het WK. Doe ik dat niet goed, dan zak ik naar plaats 24. Ja dan is er paniek en zal ik meer moeten spelen op de Pro Tour.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Tags:

Author: Pieter Verbeek